Korps: Groningen, plaats: Diverse 12-11-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Dinsdag 12 november 2002

Dagelijkse berichten

Groningen: vrouw slaat politieagent
De politie heeft maandagavond een 37-jarige vrouw zonder vaste woonplaats in een portiek in de Surinamestraat aangehouden voor wederspannigheid en aan het niet voldoen van een bevel. De politie was gealarmeerd om te bemiddelen bij relatieproblemen tussen de vrouw en haar vriend. Op het moment dat de agenten een tas van de vrouw uit de woning van haar vriend haalden, wilde de vrouw toch richting haar vriend. In het portiek vorderden de agenten meerdere keren dat de vrouw weg moest gaan. Toen de verdachte toch langs de agenten wilde lopen, werd zij tegengehouden. Vervolgens gaf de vrouw een van de agenten ineens een stomp in het gezicht. Hierop werd zij met gepast geweld onder controle gebracht. De verdachte is ingesloten.

Groningen: Stadjer neergestoken, verdachte aangehouden In de Oude Kijk int Jatstraat is maandagavond een 21-jarige man uit Groningen door een 37-jarige man zonder vaste woonplaats neergestoken. De Stadjer had ruzie gekregen met de dakloze man, waarna hij werd neergestoken. Het slachtoffer liep steekwonden op aan hoofd en borst. Hij is naar een ziekenhuis vervoerd. Dezelfde avond meldde de 37-jarige man zich aan het politiebureau als dader van de steekpartij. Hij is ingesloten en wordt verdacht van poging tot doodslag. De politie onderzoekt de toedracht van de steekpartij.

Groningen: ongeval met letsel
Op de Beneluxweg is maandagmiddag een 27-jarige vrouw uit Groningen gewond geraakt na een verkeersongeval. De vrouw werd van achteren aangereden door een 20-jarige vrouw, ook uit de stad. De vrouw in het voorste voertuig is met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. Beide autos hadden slechts lichte schade. De politie heeft de aanrijding opgenomen.

Groningen: politie houdt alcomobilist aan
De politie heeft maandagnacht aan Voor t Voormalig Kleine Poortje een 34-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De stadjer zijn linkerachterlicht werkte niet, waarna hij door surveillerende agenten werd gecontroleerd. Hierbij roken de agenten alcohol bij de bestuurder. Op het politiebureau bleek de Stadjer 1,2 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij kreeg een dagvaarding uitgereikt. Na het verhoor kon de man het politiebureau weer verlaten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: verdachte hardleers
De politie heeft maandagochtend in de Kostersgang een 42-jarige man uit Groningen aangehouden voor belediging en bedreiging. De Stadjer was net in vrijheid gesteld en begon de agenten op straat te beledigen en te bedreigen. Hierop werd de hardleerse verdachte ingerekend. De man was bij zijn vorige aanhouding ook al voor belediging meegenomen. De verdachte mocht na verhoor het politiebureau verlaten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Stadskanaal: mannen mishandeld
Een 25-jarige man uit Stadskanaal en zijn 28-jarige broer zijn maandagavond mishandeld. Beide broers bevonden zich in de woning van de oudste aan de Drentselaan in Stadskanaal toen dat huis werd binnengedrongen door twee mannen. Beide indringers vernielden een groot deel van de inboedel en mishandelden de broers. De 25-jarige man raakte daarbij gewond en werd zo bang dat hij vanaf de eerste etage uit een raam sprong. Hij moest zich door een arts laten behandelen. Een buurman, die op het lawaai afkwam wist de andere broer te ontzetten waarna de indringers, bekenden van de beide slachtoffers, er vandoor gingen. Eén van de daders, een 21-jarige man uit Stadskanaal, kon korte tijd later door de politie worden aangehouden in zijn woning aan de Frieselaan in Stadskanaal. De verdachte verkeerde onder invloed van alcohol en drugs en was gewond geraakt tijdens de ruzie in de woning aan de Drentselaan. Hij werd naar het politiebureau gebracht en na door een arts te zijn onderzocht ingesloten ter kalmering en ontnuchtering. De tweede verdachte, wiens identiteit inmiddels bekend is, kon nog niet worden aangehouden. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van de geweldplegingen.

Musselkanaal: gewonde bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Schoolstraat in Musselkanaal is maandagmiddag een 40-jarige bromfietser uit Stadskanaal gewond geraakt. De man werd voorbijgereden door een auto, die direct daarop een inrit wilde oprijden. De bestuurder van de auto, een 64-jarige man uit Musselkanaal, zag daarbij de naast hem rijdende bromfietser over het hoofd en botste tegen hem aan. De bromfietser kwam te vallen en liep schouderletsel op. Hij werd voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Zijn brommer werd totaal vernield. De auto liep lichte schade op.

Winschoten: controle autogordels
De politie heeft maandagmiddag op de Oostelijke Rondweg en de Beertsterweg in Winschoten controles gehouden op het dragen van autogordels. In totaal werden 410 autos gecontroleerd. Negentien mensen kregen een boete van 40 euro voor het niet dragen van de gordel.

Wildervank: lichtgewonden bij ongeval
Een 54-jarige automobiliste uit Meeden en haar 66-jarige passagier zijn maandagmorgen lichtgewond geraakt bij een verkeersongeval op de Rijksweg N33 bij Wildervank. De vrouw kreeg op de kruising met de Dalweg 12 geen voorrang van een taxibusje bestuurd door een 60-jarige man uit Stadskanaal. Er ontstond een botsing waarbij de automobiliste en haar passagier nek- respectievelijk borstletsel opliepen. Ze zijn voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de taxibus, alsmede zijn twee rolstoel inzittenden raakten niet gewond. Beide autos zijn door een berger van de weg getakeld.

Noordhorn: inbraak in school
In een school aan de Noorderweg in Noordhorn is zondagnacht ingebroken. De daders kwamen binnen door een raam te openen. Binnen in het gebouw vernielden ze een deur. De inbrekers gingen er vandoor met een kluisje met daarin een paar honderd euro. De politie stelt een onderzoek in.

Winschoten: 33-jarige vrouw bekent diefstallen bij bejaarden Een 33-jarige werkneemster van de lokale instelling voor thuiszorg heeft toegegeven dat ze over de afgelopen acht maanden diverse bedragen aan geld had ontvreemd bij bejaarden waar ze thuishulp verleende. In totaal gaat het om een bedrag van circa 1500 euro, mogelijk iets meer. Zij heeft zich op tenminste zeven adressen in Winschoten schuldig gemaakt aan deze praktijken. Op enkele adressen heeft ze meerdere keren geld weggenomen. Door haar werk had ze vrije toegang tot alle vertrekken en kasten van de woningen van de bejaarden. Bij enkele bejaarden liep de verdwijning van het geld op een gegeven moment in de gaten. Zeker nadat ze op een adres in één keer ruim 400 euro meenam. De politie stelde een onderzoek in, nadat er meerdere signalen over de diefstallen binnenkwamen. Al snel werd duidelijk dat genoemde vrouw voor de diefstallen in aanmerking kwam. Vrijdag jl. is ze aangehouden en voor verhoor aan het politiebureau geweest. De politie heeft de indruk dat ze schoonschip gemaakt heeft. Ze is na verhoor weer op vrije voeten gesteld. Ze nam het geld weg omdat ze geldzorgen had en aanvulling van haar maandinkomen gewenst was. Ze weet dit aan de komst van de euro, waardoor haar uitgaven hoger waren dan daarvoor. De politie maakt proces-verbaal.

Groningen: Uitzendingen Opsporing Noord
Regiopolitie Groningen maakt in samenwerking met het openbaar ministerie Groningen en de regionale omroep RTV Noord maandelijks een regionaal opsporingsprogramma. In deze uitzendingen, die op de dinsdagavond worden uitgezonden, wordt aandacht gevraagd voor een aantal nog niet opgeloste misdrijven in de provincie Groningen. Met het inschakelen van het kijkerspubliek probeert de politie tips of inlichtingen te krijgen die leiden tot de oplossing van de getoonde zaken.

Het opsporingsprogramma wordt sinds 1997 uitgezonden en levert door de jaren heen een belangrijke bijdrage aan het oplossen van misdrijven. Ruim een derde van de getoonde zaken is opgelost dankzij de tips die zijn binnengekomen.

Dinsdagavond 12 november worden de volgende onderwerpen getoond: Een zware mishandeling op de Poelestraat in Groningen, een overval op de Rabobank in Muntendam, meerdere brandstichtingen in Eenrum en een overval op een bewoner aan de Planetenlaan in Groningen. Daarnaast worden videobeelden getoond van inbraken en enkele diefstallen. Het service-item gaat over gevaarlijk gedrag bij spoorwegovergangen, met name door scholieren.

Tijdens en na de uitzendingen zijn de items terug te lezen op de internetsite www.rtvnoord.nl/opsporingnoord.

Groningen/Amsterdam: Interregionaal Fraudeteam houdt verdachten aan Het Interregionaal Fraude Team Noord heeft maandag 11 november 2002 onder leiding van de rechter commissaris en een officier van justitie vijf huiszoekingen gedaan in twee woonhuizen in Amsterdam Zuid-Oost en Diemen en drie kantoorpanden in Amsterdam Zuid-Oost. Twee verdachten, een 63-jarige man uit Diemen en een 37-jarige man uit Diemen, werden aangehouden voor oplichting. Tijdens de zoeking werden een personenauto en een grote som geld in beslag genomen. Bovendien werd in de verschillende panden computerapparatuur, mobiele telefoons en administratie zoals bankafschriften en andere documenten meegenomen voor het verdere onderzoek.

Het onderzoek van het IFT Noord Nederland loopt reeds meer dan een jaar en richt zich op het oplichten van bedrijven. De verdachten lichten meestal grotere bedrijven op door via de telefooncentrale van het bedrijf in te bellen en vervolgens de centrale te kraken waardoor de gebruikers op kosten van het bedrijf kunnen bellen. De door de verdachten gekraakte codes worden vervolgens doorverkocht aan derden in het buitenland, die eveneens misbruik maken van de centrale en op kosten van de bedrijven kunnen bellen. Uit het onderzoek blijkt dat er een schade van enkele miljoenen Euros is ontstaan, verdeelt over verschillende benadeelden. Vermoedelijk hebben de verdachten zich in het buitenland eveneens schuldig gemaakt aan het hacken van telefooncentrales.

Bij de verschillende bedrijven zijn inmiddels de telefooncentrales vervangen, zodat hacking niet meer mogelijk is. Het IFT Noord zet haar onderzoek voort en sluit aanhouding van meerdere verdachten niet uit. Aan het onderzoek werd meegewerkt door het IFT Noord Nederland, IFT West Nederland, Regiopolitie Groningen, Regiopolitie Amsterdam, de Dienst Domeinen en het Openbaar Ministerie.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)