Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave dinsdag 12 november 2002

* POMPBUKS EN VEERTIEN MESSEN BEVONDEN BIJ ACTIE PREVENTIEF

FOUILLEREN TARWEWIJK
Politiepersoneel van het district Zuid heeft maandagmiddag en
-avond voor de zesde maal een actie gehouden in het kader van het preventief fouilleren. De actie werd uitgevoerd door 20 politiemensen, waarbij 265 personen op straat werden gefouilleerd en 25 auto's werden gecontroleerd. Daarbij werden 24 personen aangehouden. In totaal werden 14 messen, 1 honkbalknuppel, 4 wapenstokken, 1 zwaard en een zogenaamde pomp-buks aangetroffen en in beslag genomen. Tijdens de fouilleringsactie hinderden drie omstanders de politiemensen in hun werk, tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Eén man werd aangehouden voor heling. De bestrijding van het wapenbezit is een beleidsprioriteit van de politie Rotterdam-Rijnmond en is ingebed in het Vijfjarenprogramma Rotterdam Veilig.


* RADARSNELHEIDS-, BROMFIETS- EN SNELHEIDCONTROLES

De Verkeerspolitie (Regio Project Verkeershandhaving) hield maandag op verschillende locaties radarsnelheids-, bromfiets- en snelheidscontroles. Tussen half acht en tien uur 's ochtends werd op de Statenweg richting Bentickplein een radarsnelheidscontrole gehouden. Van de in totaal 1630 passerende automobilisten hielden 50 het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 78 km/uur in plaats van '50'. Op de Statenweg richting Stadhoudersweg flitste de radar 103 van de in totaal 1480 passerende autobestuurders. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 km/uur.
Tussen twee en drie uur werd op de Erasmusbrug een bromfietscontrole gehouden. In totaal werden 50 bromfietsers gecontroleerd. Er werden 6 processen-verbaal opgemaakt voor het niet dragen van de helm, het ontbreken van de gele plaat en van het bromfietscertificaat.
Tussen drie en vier uur hield de Verkeerspolitie op de Westzeedijk en op de Stadionweg een snelheidscontrole. Op de Westzeedijk hielden van de in totaal 650 passerende automobilisten 92 autobestuurders zich niet aan de maximum snelheid van 50 km/uur. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 93 km per uur. Op de Stadionweg reden 56 van de in totaal 780 passerende automobilisten harder dan 50 km per uur. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 108 km/uur. In de avond werd een radarsnelheidscontrole gehouden op de 's-Gravendijkwal, staduitgaand. Er werden 1259 automobilisten gecontroleerd. 208 Autobestuurders kunnen binnenkort een acceptgiro in hun brievenbus verwachten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 108 km/uur in plaats van de maximum toegestane snelheid van '50'.


* RAMKRAAK WINKEL
BERKEL EN RODENRIJS - Maandagavond omstreeks tien uur werden de toegangsdeuren van een supermarkt aan het Westerwater met een personenauto geramd. De voor de ramkraak gebruikte gestolen auto werd even later in de omgeving teruggevonden. Uit de winkel werden geen goederen weggenomen. De politie van het district De Noordhoek stelt een onderzoek in.


* VROUW BEROOFD VAN TAS
Maandagmiddag omstreeks half vijf werd in de Tollensstraat een 77-jarige vrouw uit Rotterdam beroofd van haar tas. Op het moment dat het slachtoffer de tas uit haar fietstas haalde, trok een onbekende man de tas uit haar handen. De vrouw hield de tas echter stevig vast, maar moest deze uiteindelijk toch los laten. Hierdoor viel zij tegen een geparkeerd staande auto en raakte gewond. De dader ging er vervolgens met de tas vandoor. Een 29-jarige omstander ging achter hem aan en wist de tas vervolgens weer te bemachtigen. De verdachte wist te ontkomen.


* BRAND IN WONING
Dinsdagmorgen omstreeks half vier ontstond door vermoedelijk brandstichting brand in een woning aan de Purmerhoek. De brandweer die het sein 'middelbrand' gaf, bluste het vuur. Politiepersoneel van het district Oost zag een man uit het huis komen en vervolgens over een balkon naar een naastgelegen woning klimmen. De 43-jarige man uit Capelle aan den IJssel, die verdacht wordt van brandstichting, werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De recheche stelt een onderzoek in.

Avonduitgave maandag 11 november 2002

* POLITIEMENSEN MISHANDELD - GETUIGENOPROEP

Vrijdagmiddag 8 november jl. omstreeks half drie zijn bij de aanhouding van een verdachte op het Stationsplein twee politiemensen, 18- en 19-jaar oud gewond geraakt. De politiemannen hadden een verdachte van belediging aangehouden. De man verzette zich hevig bij de aanhouding. Toen de politiemensen probeerden de verdachte onder controle te krijgen, gooide een andere man een fiets op hen. Eén politieman liep hierdoor een hersenschudding op, terwijl de ander gewond aan zijn hand raakte. Beide politiemannen moesten voor onderzoek naar het Erasmus Medisch Centrum worden gebracht. De verdachte die in eerste instantie werd aangehouden voor belediging wist in het tumult te ontkomen. De fietsengooier, een 21-jarige Rotterdammer kon worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en inverzekering gesteld. De recherche van het district Rotterdam-Centrum, die nader onderzoek doet, is op zoek naar getuigen van dit voorval. Zij vraagt personen die nadere informatie kunnen verschaffen, contact met hen op te nemen via telefoonnummer 0900 - 8844.


* VROUW BEROOFD VAN SCHOUDERTAS
SCHIEDAM - Maandagmorgen rond zeven uur werd op de Nieuwe Damlaan een daar lopende 22-jarige Schiedamse vrouw beroofd van haar schoudertas. Twee personen op een zwarte bromscooter gristen tijdens het voorbijrijden de tas van de schouder van het slachtoffer. In haar tas zaten onder meer enkele persoonlijke bescheiden en een portemonnee, met daarin een onbekend geldbedrag.


* MEISJE HARDHANDIG BEROOFD VAN HANDTELEFOON

Maandagmorgen rond negen uur werd op de Middenbaan Zuid een 14-jarig meisje uit Rotterdam op weg naar school plotseling belaagd door twee ongeveer zestienjarige meisjes. Het tweetal sloeg het slachtoffer in het gezicht, pakte haar bij de nek en dwong haar zo een handtelefoon af te geven. Het 14-jarig meisje liep daar letsel in haar gezicht op en werd door een leerkracht van haar school voor onderzoek en behandeling naar het MCRZ, lokatie Zuiderziekenhis gebracht.


* VERKEERCONTROLE ZWAAR VERVOER
Personeel van de Verkeerspolitie hield tussen maandagmorgen half negen en 's middags drie uur op het Groene Kruisplein een controle zwaar vervoer. Daarbij werden zeventien vrachtwagens gewogen, waarbij er elf te zwaar bleken. Drie vrachtwagens werden stilgezet om een gedeelte van de lading af te laden. Naast de elf bekeuringen voor te zwaar beladen kregen twaalf vrachtwagenchauffeurs een bon omdat hun lading niet goed bevestigd was of omdat de veiligheidsmiddelen ontbraken. Tevens werden al surveillerend door de politiemensen nog 50 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer agressief rijgedrag, rijden over de vluchtstrook, rijden zonder rijbewijs en het onjuist gebruiken van een handelaarskenteken.


* VERKEERSCONTROLE
Politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster hield maandagmiddag tussen half twee en vier uur een verkeerscontrole in de Oranjeboomstraat. Daarbij werden 41 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer het niet dragen autogordel, ongeldig rijbewijs, bellen zonder carkit, geen apk en technische gebreken. Tijdens de controle werd een 24-jarige Rotterdammer aangehouden die nog voor
1.100 euro aan openstaande boetes had. De man kon direct afrekenen. Tevens werd z'n auto gecontroleerd, waarbij de Rotterdammer op de bon ging voor een kapotte uitlaat, twee beschadigde banden, te grote spoorbreedte en het rijden zonder geldig rijbewijs.