Actueel

Hof neemt een aantal principe beslissingen in voorlopige hechtenis zaken

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch

Datum actualiteit: 12-11-2002

Op 31 oktober 2002 en 1 november 2002 heeft het hof in een viertal zaken principiële uitspraken gedaan in een aantal voorlopige hechteniszaken.

In de eerste zaak ('AE9778') besliste het hof in een zaak waarin de verdenking bestond van doodslag dat het beroep op noodweer(exces) van verdachte nog niet oplevert dat er ernsitg rekening mee moet worden gehouden met het feit dat hem geen straf zal worden opgelegd. Wel kan de kans van slagen van dit beroep een belang zijn dat leidt tot schorsing van de voorlopige hechtenis.

In de tweede zaak ('AE9780') heeft het hof besloten dat een vordering ex artikel 67b van het Wetboek van Strafvodering (het gaat daarbij om een uitbreiding van de feiten waarvoor verdachte vast zit) alleen ingediend kan worden bij een vordering tot (verlenging van) de voorlopige hechtenis.

In de derde zaak ('AE9781') wordt verdachte niet-ontvankelijk verklaard in zijn hoger beroep tegen de afwijzing van een verzoek tot schorsing, omdat dit al zijn tweede verzoek was. Dit ondanks het feit dat het eerste verzoek was toegewezen.

In de laatste zaak ('AE9782') heft het hof de voorlopige hechtenis van verdachte op. Het hof had in een eerder stadium de beschikking van de rechtbank de voorlopige hechtenis voor de eerste maal te verlengen reeds vernietigd. Voor de behandeling van dat hoger beroep, had de rechtbank echter de voorlopige hechtenis voor de tweede maal verlengd en uitgebreid met twee feiten. Naar oordeel van het hof bij dit hoger beroep kan aan die tweede verlenging en uitbreiding echter geen rechtskracht worden toegekend.