Gemeente Leeuwarden

Noordelijk Film Festival trekt 16.000 bezoekers

Affiche Noordelijk Film Festival 2002 Het Noordelijk Film Festival dat het afgelopen (lange) weekend in de stadsschouwburg De Harmonie werd gehouden, was een doorslaand succes. Meer dan 16.000 bezoekers keken van s morgens vroeg tot s avonds laat naar meer dan zestig films, waaronder de persiflage van studentenvereniging Bernlef over de Kameleon.

Het belangrijkste onderdeel van het festival: de Interregio competitie voor geselecteerde films afkomstig uit regios van Europese landen die vergelijkbaar zijn met Fryslân, werd gewonnen door de Ier Paul Greengrass met Bloody Sunday. De film vertelt de gebeurtenissen op 30 januari 1972 toen in de stad Derry een demonstratie door de Engelse troepen met geweld werd neergeslagen. Het docu-drama Bloody Sunday is ook genomineerd voor de Europese filmprijs (Europese Oscar). Greengrass kreeg de hoofdprijs, de Matador met een geldbedrag van 10.000,-, symbolisch in een telefoonverbinding met gedeputeerde Bertus Mulder.

Het publiek koos als beste film Valentin van de Nederlandse Argentijn Alejandro Agresti. De nieuwe film van Mike Leigh, All or Nothing werd tweede en My big fat Greek wedding van Joel Zwick eindigde op de derde plaats.