Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

MINOCW: Niet bezuinigen, wel investeren in onderwijs!

12 november 2002

Persbericht 79

DIT PERSBERICHT IS VAN SECTORBESTUUR ONDERWIJSARBEIDSMARKT

NIET BEZUINIGEN, WEL INVESTEREN IN ONDERWIJS!

Het SBO ondersteunt de acties voor meer investeringen in het onderwijs.

Onze zich snel ontwikkelende kenniseconomie vraagt om goed opgeleid personeel. Daarnaast is een hoge kwaliteit van het onderwijs een voorwaarde voor het verwerven voor een goede plaats in de maatschappij. Dat vergt investeringen in alle onderwijssectoren.

Het SBO publiceerde op 3 april 2002 een allesomvattend plan om de onderwijsarbeidsmarkt in vier jaar tijd aantrekkelijker te maken: .Agenda 2006, inzet sociale partners onderwijs.. De agenda moet vooral bewerkstelligen dat met voldoende personeel de kwaliteit van het onderwijs ook in de toekomst gewaarborgd is. Een hogere instroom vanuit de lerarenopleidingen en andere bedrijfssectoren, alsook een verbetering van de werkomgeving en de arbeidsvoorwaarden moeten hiertoe leiden.

De werkgevers en werknemers verenigd in het SBO kunnen alleen met een bijdrage van de rijksoverheid Agenda 2006 binnen de gestelde termijn van vier jaar verwezenlijken. Daarom vraagt het SBO de politiek met klem meer te investeren in onderwijs. Nu al besteedt Nederland in vergelijking met andere kennisintensieve landen een lager percentage van het bruto nationale product aan onderwijs. Blijven investeren is noodzakelijk om onze concurrentiepositie in de wereld te behouden.

Ook zal de bezuiniging op de I/D-banen, zonder de zekerheid dat de gemeenten deze financiële verantwoordelijkheid overnemen, de scholen en de betrokken werknemers zwaar treffen.

Het SBO is het platform van werkgevers en werknemers in onderwijs. De tekst van Agenda 2006, het bijbehorende achtergronddocument en andere informatie over het SBO is te vinden op www.sboinfo.nl.