Nationaal Dubo Centrum

zaterdag 1 juni 2002

Noviteiten op de vakbeurs van de Nationale Dubo Dag 2002

De vakbeurs tijdens de Nationale Dubo Dag is een platform voor innovaties op het gebied van duurzaam bouwen. Hieronder volgt een overzicht van enkele noviteiten die door de exposanten op de vakbeurs van de Nationale Dubo Dag 2002 worden gepresenteerd*.

ALUSTA BV ALUMINIUM HANDELSMIJ. presenteert op de Dubodag het Vent-O-system: een intelligent vraaggestuurd ventilatiesysteem met gecontroleerde natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer. Een comfortabel ventilatiesysteem wat op energiezuinige wijze zorg draagt voor een gezond binnenmilieu. De energiebesparing resulteert in een EPC-verlaging van 0,16 0,22.

Meer info op standnummer: 39

C-FIX BV uit Amsterdam introduceert op de Dubodag een innovatief constructiemateriaal dat zorgt voor reductie van het broeikasgas. C-Fix valt kort samen te vatten als:


* Innovatief constructiemateriaal, geschikt voor talrijke toepassingen.

* Eigenschappen C-Fix tussen die van cementbeton en asfalt: sterk en flexibel; scheurbestendig; vloeistofdicht; bestand tegen zuren en zouten.

* Cruciaal C-Fix onderdeel: bindmiddel, geproduceerd uit koolstofrijke aardoliefracties, die anders worden gebruikt in zware stookolie en relatief veel CO2 -uitstoot veroorzaken.
* C-Fix toepassing voorkomt dus veel CO2 -uitstoot.
* C-Fix bindmiddel is geschikt voor het inzetten van talrijke secundaire grondstoffen: niet alleen grind en zand, maar ook bouwpuingranulaat, recycled asfalt en rivierslib.
* Volledig hergebruik van C-Fix zelf is eenvoudig.
* C-Fix BV is leverancier van het C-Fix bindmiddel en de kennis om hiermee te werken.

* C-Fix BV werkt nauw samen met HBG voor uitvoering van projecten waarbij het C-Fix bindmiddel wordt toegepast.
* Voorbeelden van C-Fix toepassingen die nu al realiseerbaar zijn: straatklinkers, busbanen, stoeptegels, fietspaden en watergoten.
* In ontwikkeling zijn verder in nauwe samenwerking met industriepartners: vloeistofdichte, zuur-resistente vloerelementen; modulaire wegconstructies; rioolbuizen; dakpannen; geluidsschermen; dijkbekledingselementen; golfbrekerblokken.

Meer info op standnummer: 65

DAAS BAKSTEEN
uit Zeddam lanceert op de Nationale Dubo Dag het gepatenteerde ClickBrick droogstapelsysteem. Dit innovatieve systeem maakt het mogelijk om met baksteen te bouwen zonder metselen of lijmen. Het systeem van droog stapelen van baksteen in plaats van metselen met mortel of lijm heeft 4 opmerkelijke voordelen. De bakstenen zijn recyclebaar; na afloop van de levensduur van het gebouw kunnen ClickBrick-stenen worden hergebruikt. Het geheel ontbreken van voegen resulteert in een 20% groter steenoppervlak, waardoor de kleur en structuur van de gevel vol tot zijn recht komt. Periodiek onderhoud aan gevelwanden is geheel overbodig en visuele gevelvervuiling door kalk- of zoutuitslag behoort tot het verleden. Voor dit TNO-geteste systeem is een compleet nieuwe bouwmethode ontwikkeld. Uit praktijktesten komt naar voren dat de nieuwe stapelmethode ook Arbo-vriendelijk is.

Meer info op standnummer: 27

DE KOCK VAN GELDER
is een verwerker van de houtsoort Sapupira met FSC-certificaat. Het PH-schuifraam is door zijn vormgeving en gebruik van eigenschappen van de materialen uiterst geschikt voor duurzaam bouwen. Er is circa 72% minder hout nodig bij het produceren van deze ramen. Dankzij de 15% hogere lichtopbrengst in combinatie met de aard van het systeem kan er flink bespaard worden op energie.

Meer info op standnummer: 40

HARBO BENELUX onderdeel van de FSC-stand introduceert een volledige collectie terras en tuinmeubilair die kan worden toegepast voor onder meer terrassen, sportclubs en ander publieke ruimtes. De collectie is gemaakt van Scandinavisch FSC-gekeurd grenen.

Meer info op standnummer: 40

ITHO BV uit Schiedam introduceert de tijdens de VSK2002 aangekondigde ECO-fan HRU-3. Deze nieuwe unit voert verse buitenlucht naar binnen en zuigt de aanwezige vervuildelucht in de woning af. Deze twee luchtstromen worden door een warmtewisselaar geleid. Tussen de twee luchtstromen vind een warmteoverdracht plaats. De tegenstroomwisselaar draagt vrijwel alle warmte uit de afgevoerde lucht over aan de verse buitenlucht. Dit maakt de unit zeer energiezuinig. De ECO-fan HRU-3 heeft een temperatuurrendement van ruim 95%. Door gebruik te maken van een tegenstroomwisselaar draagt de unit bovendien bij aan een verlaging van de EPC tot 0,28. Verder is de unit zeer licht van gewicht (22 kg), is hij voorzien van een traploze regeling en kan optioneel worden gekozen voor 100% bypass zodat de gebruiker in de zomer meer comfort heeft. De ECO-fan wordt gebruikt in de Itho Energiewoning. In dit woonconcept wordt de HRU-3 gecombineerd met het warmtepompsysteem. Door deze combinatie wordt niet alleen een EPC van kleiner dan 0,5 gehaald. Het zorgt ook voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Tevens introduceert Itho warmteterugwinning tijdens het douchen. De douche WTW bestaat uit een rechte dunne pijp in een pijp van ruim 2 meter. Onderaan deze pijp bevindt zich de Airbrake-to-drain. Dit beveiligt het drinkwater tegen verontreiniging. Het water dat door het doucheputje naar beneden wordt afgevoerd, stroomt door de binnenste pijp naar beneden en verwarmt het aanvoerwater dat door het buitenste deel naar de boiler gaat gedeeltelijk op. Hierdoor hoeft de boiler of de cv-ketel minder bij te verwarmen. Afhankelijk van de opstelling en het gebruik kan er worden uitgegaan van een praktijkrendement van circa 40%. Uitgaande van ongeveer 60 m3 aardgas per persoon voor het douchen kan dus 24 m3 aardgas per persoon worden bespaard.

Meer info op standnummer: 78

PROJECTBUREAU DUURZAME ENERGIE presenteert een woning met toekomstwaarde; een ambitieus project om een objectieve maatstok te ontwikkelen waarmee de bouwfysische kwaliteit van een woning inzichtelijk kan worden gemaakt. Bepalende aspecten hiervoor zijn: schilisolatie, ventilatie en maatregelen tegen oververhitting. Maar ook maatregelen die nu of in de toekomst de toepassing van duurzame warmte mogelijk maken zoals lage temperatuurverwarming en een dakvlak dat geschikt is voor een zonneboiler of collector. Als deze maatregelen zijn toegepast komt de feitelijke toepassing van duurzame energie aan de orde. De energetische kwaliteiten van een woning hangen derhalve nauw samen met de mate waarin de trias energetica is gevolgd. Voordelen van deze aanpak zijn er voor alle partijen bij het bouwproces zoals bewoners, gemeente en projectontwikkelaar omdat de garantie bestaat dat de woning toekomstwaarde heeft. Dat wil zeggen:
* Beperking van de energievraag door maximale schilisolatie
* Beperking van kostbare en kwetsbare installatietechniek
* Adequate voorzieningen tegen oververhitting
* Lage temperatuurverwarming waardoor de woning geschikt is voor toepassing van duurzame warmte

* Goede oriëntatie waaroor optimaal gebruik kan worden gemaakt van passieve en actieve zonne-energie.

Meer info op standnummer: 38

Naast het complete assortiment Braziliaans FSC-hout levert REEF HOUT uit Goor een breed scala aan nieuwe houtsoorten voor de GWW-markt. Naast het al bekende FSC-Karri, zijn nu een aantal nieuwe Zuid-Afrikaanse houtsoorten voorzien van FSC-keurmerk op de Nederlandse markt met een duurzaamheidsklasse I. Voorbeelden uit de Eucalyptus-familie afkomstige houtsoorten zijn: Microcorys, Paniculata, en Cloeziana. Laatstgenoemde is ook beschikbaar als ronde geschilde palen die worden toegepast als aanmeerpalen. Daarnaast is Cloeziana geschikt voor toepassing in opgeklampte schotten en gezaagde palen. Microcorys is uitermate geschikt voor toepassing in beschoeingspalen, (kortere) damwand en opgeklampte schotten. Paniculata kan worden gebruikt voor remmingswerken.

Meer info op standnummer: 40

STICHTING BOUWRESEARCH presenteert op haar stand innovatieve en duurzame gebouw- en installatieconcepten. Energiezuinigheid en een comfortabel en gezond binnenklimaat gaan uitstekend samen. Voorwaarde is dat bij het ontwerpen van een utiliteitsgebouw de keuze voor gebouw- en installatiesystemen in een vroeg stadium van het bouwproces op een integrale wijze wordt opgepakt. Ontwerpteams worden daarin gestimuleerd door zes nieuw ontwikkelde innovatieve en duurzame ontwerpconcepten die hun waarde in de praktijk reeds hebben bewezen. De concepten zijn ontwikkeld door Stichting Bouwresearch in samenwerking met Novem en Stichting ISSO. De kennis bestaat uit een schriftelijke publicatie over de zes concepten en een cd-rom met voorbeeldprojecten inclusief gratis aanvullende publicaties van Novem en een gratis informatieve brochure. Iedere bouwpartner die op zoek is naar een stimulans en een vereenvoudiging van ontwerp en realisatie van duurzame gebouw- en installatiesystemen, kan de SBR-kennis uitstekend gebruiken.

Meer info op standnummer: 54

URSUS BV biedt de unieke gelegenheid om een demonstratie bij te wonen van een Kantherm ES 4000 en een Airwin energiezuinige ultrasone bevochtiger. De Kantherm wint warmte, koude en vocht terug uit de afvoerlucht. De unit is opgebouwd uit een klephuis en twee warmtebuffers, elk opgebouwd uit cassettes met platen van zeer zuiver aluminium. Het beste rendement in de markt voor maximale EPC en CO2 reductie. De Airwin voldoet aan de steeds hogere eisen van hygiënische en energiezuinige bevochtiging (7% van het gangbare elektrisch verbruik). Bij deze bevochtigers overtuigen vooral het lage aansluitvermogen, de regelmogelijkheden, de zeer fijne verneveling en de handzame inbouwsets.

Meer info op standnummer: 37

Onder het motto lage temperatuur verwarmen hoge temperatuur koelen presenteert VELTA NEDERLAND contec, betonkernactivering. Deze techniek van de toekomst maakt gebruik van het accumulerend vermogen van betonconstructies om gebouwen te koelen respectievelijk te verwarmen. Het oplaadproces vindt plaats op economische wijze door middel van het opslaan van aard- / koel energie of lage temperatuur verwarmingsenergie en wordt wanneer nodig aan de ruimte afgegeven. De koel- of verwarmingsenergie wordt getransporteerd door water, overeenkomstig het principe van de energiebesparing: water om te verwarmen en te koelen, lucht om te ventileren.

Meer info op standnummer: 72

W/E ADVISEURS DUURZAAM BOUWEN ontwikkelt een hulpmiddel om de milieugevolgen van sloop of handhaven en renoveren van bestaande gebouwen inzichtelijk te maken. Beheerders kunnen dit inzicht meenemen om naast kosten, gebruikswaarden, etc. ook rekening te houden met milieukwaliteit. Door verschillende scenarios door te rekenen is een weloverwogen keuze te maken.

Meer info op standnummer: 58

WTH VLOERVERWARMNG B.V. uit Dordrecht draagt ertoe bij dat de mensen in onze samenleving in een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat kunnen leven, wonen en werken door middel van duurzame toepassingen. WTH laat duidelijk zien dat zij dé partner in de markt is op het gebied van afgiftesystemen, voor wat betreft duurzame en energiezuinige oplossingen voor installatievraagstukken, innovatie en comfort. De nieuwe toepassingen zijn onder andere:
* WTH IFD vloerverwarmingssysteem/WTH Droog Vloerverwarmingssysteem
* Betonkernactivering

* Laag Temperatuur Verwarming

* Road Energy Systems

* Zelfde afgifte systeem voor verwarming en koeling; Comfortconditioning

Meer info op standnummer: 17


* Bovenstaande informatie is aangedragen door de exposanten op de Nationale Dubo Dag. Het Nationaal Dubo Centrum accepteert geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud van de hierboven gepresenteerde informatie.