DE NEDERLANDSE WOONBOND

Sinterklaascadeau voor Diemense huurders

Vorig jaar rond de kerst ontvingen verscheidene Diemense huurders een mooi kerstcadeau in de vorm van huurverlaging. Dit jaar wordt het een Sinterklaascadeau. Vastgoedbelegger en verhuurder Grouwels-Daelmans uit Maastricht verlaagt met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2002 de huren van huishoudens met de allersmalste beurs. In de huursector betekent dit een unicum. De meest spectaculaire huurverlaging is die voor een 76 jarige inwoonster die net voor Sinterklaas 850 euro op haar rekening gestort krijgt. Haar huurverlaging bedraagt 170 euro per maand. Waren vorig jaar onderhandelingen tussen de Woonbond en Grouwels-Daelmans nodig om huurverlaging te bereiken, dit jaar heeft deze belegger/verhuurder zelf het initiatief hiertoe genomen, waarvoor opnieuw de Woonbond is ingeschakeld.

Het begon allemaal op 1 juli 1999. Het Platform Tegen Hoge Huren, met daarin veel oudere huurders, kraakte die dag een dure huurwoning van Vesteda. Zij eisten aandacht voor de exorbitant hoge huren. De meeste huurwoningen in Diemen zijn van beleggers zoals het Philips Pensioenfonds, Vesteda (voorheen ABP) en Hooge Huys Verzekeringen. In Diemen staan weinig sociale huurwoningen. Omdat woningen van beleggers doorgaans veel duurder zijn dan huurwoningen van woningcorporaties, is er in Diemen een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. De gemiddelde huur ligt in Diemen op circa 600 euro, terwijl dat landelijk 339 euro is. De huurverhoging is in Diemen over de laatste 10 jaar gemiddeld ook hoger geweest dan gemiddeld in Nederland.

Als landelijke belangenorganisatie voor huurders heeft de Woonbond zich steeds bijzonder ingespannen voor de extreme situatie in Diemen. Na de acties heeft de Woonbond dan ook met alle beleggers gesproken over huurverlaging voor de schrijnendste gevallen. Grouwels-Daelmans bleek de enige belegger die zich het lot van deze huurders daadwerkelijk heeft aangetrokken. Van het Diemense woningbezit (circa 100 woningen) van deze institutionele belegger krijgen zes huishoudens nu een forse huurverlaging. De leeftijd van de bewoners die huurverlaging ontvangen varieert van 60 jaar tot ruim 80 jaar. Het zijn dus de oudere huurders die profiteren van dit onderhandelingsresultaat. Voor ouderen betekenden de hoge huren vaak dat ze gedwon-gen waren te verhuizen, met alle narigheid van dien. Dit leed is dus in ieder geval weer voor een jaar voorkomen.

Amsterdam, 12 november 2002
Nummer: U.02.723
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Woonbond: Gerda van Galen, tel. (020) 551 77 88, of (06) 18 33 00 42 Grouwels-Daelmans: Ton Austen, (043) 350 78 03 of (06) 15 63 69 94

12 nov 02 13:01