E.ON BENELUX B.V.

Nieuw produkt E.ON Benelux: E.ON EnergieTotaal

E.ON EnergieTotaal: tuinders plukken de vruchten RoCa-centrale in het klein

Voorburg, 11 november 2002. Op de Hortifair in de RAI heeft E.ON Benelux een uniek totaalconcept voor de tuinbouw geintroduceerd: E.ON EnergieTotaal. E.ON EnergieTotaal staat voor gecombineerde levering van elektriciteit, warmte en CO2, waarbij gebruik wordt gemaakt van de innovatieve techniek die op grote schaal wordt toegepast in de RoCa3-centrale in Rotterdam voor circa 140 tuinders in de B-driehoek. Gecombineerde productie van elektriciteit, warmte en met CO2 verrijkte rookgassen levert een hoger rendement op dan gescheiden opwekking. De ervaring die met dit efficiënte proces is opgedaan, vertaalt E.ON Benelux nu naar kleinere schaal. De opwekking van energie en CO2 vindt decentraal plaats bij de tuinder zelf. E.ON EnergieTotaal wordt gerealiseerd in samenwerking met Van Dijk Heating, Eclipse en Cogen Projects.

E.ON EnergieTotaal is gebaseerd op een ingenieus combinatie-principe. Een compacte gasturbine genereert samen met een direct aangedreven generator elektriciteit. De rookgassen die uit de gasturbine vrijkomen, worden naverbrand door een speciaal ontwikkelde brander. Nadat de hete en CO2-verrijkte rookgassen in een aparte afgassenketel hun warmte hebben afgegeven - waarbij warm water wordt gevormd - vloeien ze af naar de kas voor CO2-bemesting. Zo voorziet het systeem in opwekking van elektriciteit, warmte en CO2 met een zeer hoog energie- en milieurendement.

Met E.ON EnergieTotaal kunnen tuinders vertrouwen op continue kwaliteit en optimale regelbaarheid. Via decentrale opwekking wordt het hoogste niveau van beschikbaarheid bereikt. Door levering van energieproducten op maat kunnen de tuinders maximaal flexibel en onafhankelijk opereren en hoeven ze zich geen zorgen te maken over energieoptimalisering. De energiebehoefte wordt steeds op de meest efficiënte en kostenbesparende manier ingevuld. Ook hoeft de tuinder de installatie niet zelf te bedienen of te monitoren. E.ON Benelux verzorgt dit op afstand.

E.ON EnergieTotaal is niet alleen heel efficiënt maar ook financieel rendabel. E.ON Benelux doet alle investeringen in de hardware. De tuinder betaalt alleen voor de af te nemen energieproducten. Op die manier is er voor de tuinder geen investeringsrisico. Bovendien minimaliseert E.ON de operatiekosten van het systeem door technische optimalisatie van processen.

E.ON Benelux is onderdeel van E.ON Energie, de grootste private energieproducent van Europa, en produceert naast elektriciteit ook stoom, warmte, demiwater en CO2 voor de tuin-en glasbouw en levert energiegerelateerde diensten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harald Hameleers, Corporate Communications, telefoon 070 3221428.

12 nov 02 14:25