Staatsbosbeheer

12 november 2002
Staatsbosbeheer heeft deze herfst de oppervlakte van De Slufter op Texel laten vergroten, de zee heeft weer toegang tot twee valleien die vroeger ook tot De Slufter behoorden. Dijkjes zijn verwijderd en 15 hectare duinvallei is geplagd om een goede uitgangspositie te krijgen voor de ontwikkeling van een natuurgebied dat beïnvloed wordt door zeewater. Omdat gebieden waar zout en zoet water elkaar ontmoeten erg zeldzaam zijn geworden is deze uitbreiding gefinancierd vanuit het Nationaal Natuur Offensief. Woensdag 13 november wordt het werk symbolisch afgerond door dr. ir. Frits J.J. Brouwer, directeur Water van Rijkswaterstaat, directie Noord-Holland.

Rijkswaterstaat heeft een aantal jaren geleden het initiatief genomen om te onderzoeken waar op Texel meer ruimte aan de brakke natuur gegeven kan worden. Voor de omgeving van De Slufter heeft Staatsbosbeheer op basis van de onderzoeken die gedaan zijn er voor gekozen om op termijn vijf valleien weer aan het Sluftersysteem toe te voegen. De eerste twee; Bunkervallei (afgekoppeld omstreeks 1943) en Groene Hoek (afgekoppeld in 1955) zijn nu weer voor de zee bereikbaar. Tijdens het stormweekend van oktober is de zee ook daadwerkelijk in deze valleien geweest. Binnen De Slufter geven deze valleien extra ruimte aan de natuur van plaatsen die incidenteel beïnvloed worden door zoutwater en sterk beïnvloed worden door zoetwater. Juist de oppervlakte aan deze gebieden is hier gering.

Staatsbosbeheer heeft het plan om de andere drie valleien in de komende jaren bij De Slufter te trekken. Spreiding in de tijd heeft als voordeel dat pioniersituaties langduriger aanwezig zijn, bovendien kan geleerd worden van het project dat nu is uitgevoerd. De grootst mogelijke uitbreiding van De Slufter met het gebied de Nederlanden in het natuurreservaat De Muy bleek op basis van de verschillende onderzoeken niet wenselijk. Staatsbosbeheer concludeerde dat de aanwezige natuurwaarden onder zoete omstandigheden daar groter zijn, dan de natuurwaarden die daar mogelijk onder invloed van de zee kunnen ontstaan. Wel kunnen onder zoete omstandigheden de natuurwaarden nog aanzienlijk worden vergroot, hier wordt nu onderzoek naar gedaan.