Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 48
PROVINCIES OP DE TOCHT?
het middenbestuur in een nieuwe tijd

De provincies hebben zich al ruim 150 jaar bewezen in hun huidige vorm, en hun echte geschiedenis is nog veel ouder. Eerbiedwaardig dus. Maar passen ze nog wel in het Europa van de regio's? En: betekenen ze nog iets voor de bevolking? Over deze vragen organiseren TUMULT en de provincie Utrecht een debat op 26 november in de Lutherse Kerk in de Hamburgerstraat 9, Utrecht. Aanvang 20.00 uur.

Het debat zal worden gevoerd door Boele Staal, Commissaris van de Koningin in de Provincie Utrecht, Theo Toonen, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, Jaap Modder, voorzitter Regioraad Knooppunt Arnhem, en Gerda Verburg, Utrechts parlementariër voor het CDA. De leiding van het debat is in handen van Ineke Herweijer, senior-consultant CBE.

Al tientallen jaren wordt nagedacht over de plaats en de toekomst van de Nederlandse provincies bij het besturen van dit land. De provincies vormen niet langer een onbesproken bestuurslaag. Soms zijn er kritische of zelfs smalende geluiden te horen: ze hebben geen gezicht, laten hun kansen liggen, en pakken niet door als dat nodig is, en de burger heeft geen boodschap meer aan de provincies. Maar vaak zijn er ook lovende woorden : precies op maat tussen het lokale bestuur en het "verre" Den Haag,, voldoende dicht bij de burger, ervaren, geworteld in de Nederlandse cultuur en geschiedenis. In maart 2002 verscheen het rapport "Op schaal gewogen" van de commissie Geelhoed, die in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO) een verkenning maakte van de positie van o.a. het middenbestuur in de 21e eeuw. Volgens het rapport zouden provincies langzaamaan moeten gaan fuseren, om zo te komen tot regiobesturen die aangepast zijn aan de Europese schaal. De "ondergang van de provincie" of een nieuwe kans? Dat is de vraag die centraal zal staan in het debat van 26 november.

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Entree ¤3,50 /CJP & U-Pas ¤2. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.



Ingezonden persbericht