Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie investeert in aanleg van recreatieve routepunten

12-11-2002
De provincie Utrecht stelt ruim 680.000,- beschikbaar voor het realiseren van een groot aantal recreatieve routepunten. Bij deze routepunten kunnen recreanten informatie over het gebied vinden, hun auto of fiets parkeren en soms ook overnachten. De financiering is bedoeld voor de realisatie van routepunten langs de Stichtse Lustwarande, rond de Pyramide van Austerlitz, tussen Veenendaal en Rhenen en in De Venen. Ook voor het toekomstige bezoekerscentrum 'De Venen' is een bedrag gereserveerd.

Routepunten vormen de toegang tot het recreatieve netwerk. Deze punten zijn te vinden bij een parkeerterrein, een horecagelegenheid of op een andere plek, waar het recreërende publiek graag naartoe komt. Het routepunt vormt het begin- en eindpunt van toeristische wandelingen en fietstochten en hier vindt de recreant informatie over het gebied en de recreatiemogelijkheden, parkeergelegenheid en eventueel ook kano- en fietsverhuurbedrijven.

De aanleg van de routepunten is in handen van de Utrechtse recreatieschappen, uiteraard in overleg en met instemming van de grondeigenaren. Een deel van de routepunten zal tussen nu en 2006 worden aangelegd. In de omgeving van de Pyramide van Austerlitz komen vier routepunten. De provincie kent hieraan een hoge prioriteit toe en stelt daarom een subsidie van honderd procent beschikbaar. De Pyramide zal in 2004 zijn gerestaureerd en het routepunt in de nabijheid zal de recreant informeren over de historie van dit bijzondere monument en over de fraaie bosrijke omgeving van het Landgoed Den Treek-Henschoten en van de Boswachterij Austerlitz.

Voor de andere routepunten is een subsidie van vijftig procent beschikbaar. In het gebied 'De Venen' zijn drie recreatieve routepunten in voorbereiding, namelijk bij het Oortjespad, Bosdijk en bij de Pondskoekersluis. De uitvoering van de routepunten op de Utrechtse Heuvelrug is in handen van het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei en Kromme Rijngebied, samen met onder meer het Landgoed Den Treek-Henschoten, Staatsbosbeheer, gemeenten.

Meer informatie: Irene Groeneveld, telefoon 030-258 26 23 of Irene.Groeneveld@Provincie-Utrecht.nl