Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciale impuls aan vrijwilligerswerk

12-11-2002
Vrijwilligerswerk wordt in de Utrechtse samenleving steeds belangrijker. Het vinden en binden van vrijwilligers, bijvoorbeeld onder jongeren, is echter een lastige opgave. Het vraagt vooral om een actieve en stelselmatige werving en training van vrijwilligers. Reden voor de provincie om Utrechtse gemeenten die aan de slag willen met een actieprogramma vrijwilligerswerk te ondersteunen met een financiële impuls.

Sinds de provincie in mei 2001 een subsidiebudget beschikbaar stelde van ruim 226.000,- voor versterking van het lokaal beleid voor het vrijwilligerswerk hebben negen gemeenten hiervan gebruik gemaakt. Twee nieuwe gemeenten die aan dit resultaat kunnen worden toegevoegd, zijn Wijk bij Duurstede en Montfoort. In Wijk bij Duurstede - één van de Utrechtse gemeenten waar met hulp van het provinciale adviesbureau Schakels vrijwilligersbeleid wordt opgezet - wordt met subsidie van de provincie een onderzoek uitgevoerd onder alle lokale vrijwilligersorganisaties. Deze monitor is o.a. bedoeld als een toetssteen om te zien hoe het gemeentelijk beleid in de praktijk werkt. Verder wordt door de provincie Utrecht bijgedragen aan nieuwe cursussen uit het aanbod van de provinciale Vrijwilligersschool. De totale subsidie aan deze gemeente bedraagt 10.000,- Ook Montfoort is een gemeente die met steun van Schakels beleid heeft opgesteld voor het vrijwilligerswerk. De provinciale subsidie aan deze gemeente van ruim 1400,- is bedoeld als een bijdrage aan de organisatie van een vrijwilligersmarkt in 2003.

Service aan 'groene vrijwilligers'
Het werk in de provincie Utrecht voor natuur- en milieubescherming draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers. Zes organisaties in de provincie hebben de handen ineengeslagen om te komen tot een gezamenlijk servicepunt voor scholing van de vrijwilligers. Vraag en aanbod moeten via dit servicepunt dat in 2003 operationeel wordt beter op elkaar aansluiten. GS willen voor de extra ondersteuning aan deze 'groene vrijwilligers' ruim 21.000,- beschikbaar stellen; advies over dit specifieke voorstel volgt in de bijeenkomst van de statencommissie Zorg en Welzijn op 9 december a.s.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl