Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nieuwe route nachtvluchten blijkt unanieme paars-groene beslissing (12/11/02)

Op 20 september beslisten de federale en de Vlaamse regering en de Brusselse gewestregering op het Overlegcomité unaniem tot de concentratie van opstijgende nachtvluchten boven Machelen, Diegem, Vilvoorde, Grimbergen en Meise zónder rekening te houden met o.a. de bijkomende hinder voor diegenen die reeds lijden onder de lawaaioverlast of met een verhoging van het aantal slachtoffers ervan.

Dat getuigde minister Durant vandaag in antwoord op interpellaties van o.a. N-VA-kamerlid Frieda Brepoels in de Kamercommissie Infrastructuur. Minister Durant bevestigde daarenboven formeel dat er geen uitstel komt van de nieuwe vliegrouteprocedure. Nochtans gaat het isolatieprogramma pas van start in 2004 en kan de minister geen enkele garantie bieden inzake de toepassing van het Koninklijk Besluit tot verbod op vliegtuigen uitgerust met de zogenaamde Hushkits.

De N-VA protesteert fel tegen deze beslissing. Volgens de partij neemt paars-groen in deze een zuiver politieke beslissing op basis van communautaire en electorale motieven. De voorwaarden die vooraf werden overeengekomen en alle plechtige beloftes worden vandaag in de wind geslagen. Het is de N-VA dan ook een raadsel hoe de Vlaamse regering deze beslissing op het Overlegcomité kon slikken. Ondertussen blijven de Vlaamse meerderheidspartijen wel politici genre Hans Bonte op pad sturen als critici van minister Durant, terwijl diezelfde partijen de beslissing goedkeurden op het Overlegcomité en in de respectieve regeringen.

Voor de N-VA dient de regering ingrijpend werk te maken van een gevoelige afname van de geluidsoverlast over heel Vlaams-Brabant én Brussel. Daarenboven kan het niet dat alle geluidshinder wordt afgeleid naar enkele Vlaams-Brabantse gemeenten, terwijl de kiezers van Durant in het Brussels gewest volledig uit de wind wordt gezet. Franstalige politici pronken met de `Brussels Airport' op grondgebied van het Vlaams gewest maar aanvaarden enkel de baten en verwerpen de lasten.

De N-VA zal de Vlaamse regering over de beslissing in het Overlegcomité en haar makke houding terzake aan de tand voelen.

Auteur:
Kamerfractie
Frieda Brepoels, kamerlid, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---

Ledenblad
Volle Manen