Gemeente Maassluis

12-11-2002

Milieucontroles in Maassluis

De milieu-inspecteur van de gemeente Maassluis heeft ook in de maanden september en oktober in samenwerking met de wijkmeesters van de WSM, de flatcontactpersonen en wijkcoördinatoren weer veel klachten en overtredingen in behandeling genomen over vervuiling van de woonomgeving. In september werden 97 en in oktober 101 klachten/overtredingen geregistreerd.

Veel van deze klachten hebben betrekking op het verkeerd gebruik van de verzamelcontainers voor huishoudelijk afval. Bij de hoogbouw staan verzamelcontainers voor huishoudelijk afval, bestemd voor de bewoners van deze flats en niet voor mensen met een eigen mini-container. Het is niet de bedoeling dat grof afval in deze verzamelcontainers wordt gedaan. Gebeurt dit toch, dan raken ze snel overvol waardoor er afval naast gezet wordt. Afval wat naast de afvalcontainers wordt geplaatst veroorzaakt vervuiling van de woonomgeving. Het verkeerd omgaan met huisvuil leidt regelmatig tot veel zwerfvuil en rommel op straat, op het trottoir en in de beplanting. Om deze overlast te voorkomen wordt iedereen in Maassluis verzocht om op de juiste wijze om te gaan met het huisvuil, de containers alleen te gebruiken voor huisvuil dat in vuilniszakken kan en afval dat er niet in hoort naar de milieustraat te brengen of, na een telefonische afspraak met de reinigingsdienst van de gemeente Maassluis, als grof vuil te laten ophalen.

Wie vragen heeft over de inzameling van afval of een afspraak wil maken voor het laten ophalen van grof vuil, kan naar de reinigingsdienst van de gemeente Maassluis bellen, telefoon 010-5916741. Inwoners van Maassluis kunnen, op vertoon van een legitimatiebewijs, gratis verschillende soorten afval inleveren bij de milieustraat aan de Heldringstraat 6.

In de afgelopen maanden zijn er 23 bekeuringen geschreven voor het plaatsen van afval naast de containers terwijl ze niet vol waren en 11 bekeuringen voor het buiten plaatsen van grof vuil zonder afspraak. Vier personen kregen voor het buiten plaatsen van een grote hoeveelheid grof vuil, zonder afspraak om het op te laten halen, van de reinigingsdienst een rekening gepresenteerd voor de extra verwijdering van dit grof vuil.
Op de Burg. Schwartzlaan werd geconstateerd dat een man vanuit een auto vijf zakken huisvuil in de verzamelcontainers dumpte. Deze man bleek elders uit Maassluis te komen en vond het kennelijk heel gewoon zijn afval her en der in de gemeente in afvalcontaioners te dumpen. De milieu-inspecteur heeft de betrokken man de spelregels met betrekking tot het aanbieden van afval uitgelegd waarna hij, met flinke tegenzin, alle door hem gedumpte zakken weer uit de cocons viste. Eenmaal is er proces-verbaal opgemaakt tegen een bedrijf dat gevaarlijk afval, verf, kwasten etcetera in de afvalcontainers had achtergelaten. Tegen een bedrijf uit s- Gravenzande werd tot twee maal toe een proces-verbaal opgemaakt voor het storten van bedrijfsafval in de verzamelcontainers op de Merellaan.