Universiteit van Utrecht

12 november 2002

Persbericht van de


Utrechts hoogleraar Heck aangewezen als trekker proteomics

De Utrechtse hoogleraar Albert Heck stelt een nationaal programma proteomics op. Voor dit programma is een bedrag opgenomen in de voorstellen voor ICES/KIS. Heck maakt het programma in opdracht van het Nationaal Regie Orgaan Genomics. Begin december is het programma gereed.

Nederland wil mondiaal meedoen in genomics. De Nederlandse overheid heeft ca 200 miljoen Euro gereserveerd voor investering in onderzoek op dit terrein. Het nationaal Regie-Orgaan - dat namens de overheid de verdeling van het geld regisseert - heeft inmiddels een drietal academische consortia aangewezen als Genomics Zwaartepunt: Cancer genomics Centre, Centre for Biosystems genomics en het Kluyver Centre for Genomics of industrial fermentation. Een vierde zwaartepunt, het Centre for Medical Systems Biology wordt binnenkort verwacht. Dwars hierop wil het Regie-Orgaan twee gebieden ondersteunen die van essentieel belang zijn wil het genomicsonderzoek in Nederland tot de wereldtop behoren: proteomics en bio-informatics.

Proteomics behelst het bestuderen van de complete set van alle eiwitten die op een gegeven moment en onder bepaalde condities in een cel of organisme geproduceerd worden. Eiwitten zijn de functionele werkpaarden in elk organisme. Genomics en proteomics zijn sterk verweven; het proteoom is het gezicht van het genoom in de "real world". Zie ook de bijlage*. De stimulering heeft tot doel om de Nederlandse proteomics op wereldniveau te brengen en om het onderzoek in de Genomics zwaartepunten optimaal te ondersteunen. Het Regie-Orgaan wil daarom een nationaal programma proteomics. Heck (37 jaar) is door een internationale jury genomineerd om de regie te voeren over dit programma. Heck is hoogleraar biomoleculaire massaspectrometrie aan de Universiteit Utrecht, en werkt binnen het Academisch Biomedisch Cluster, een samenwerkingverband van vijf faculteiten: biologie, scheikunde, farmacie, geneeskunde en diergeneeskunde.

Het nationaal programma gaat regie voeren over proteomics. Het onderzoek op verschillende locaties wordt gecoördineerd en in Utrecht wordt een hotelfunctie ingericht: hier wordt de nieuwste technologie ontwikkeld en in samenwerking met anderen toegepast. Zo blijft Nederland aan het front van de wetenschappelijke ontwikkelingen.

Meer informatie:
Nationaal Regie-Orgaan Genomics: Ellen de Waal, (tel) 070- 3561534

Universiteit Utrecht: Joop Kessels, telefoon 030-2534477