VERENIGING VNO-NCW

De Geus: 'Kans op WAO-afspraken definitief van de baan'

Den Haag, 12 november 2002 - Demissionair minister De Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) acht de kans op een akkoord met werkgevers en werknemers over de aanpak van de WAO volledig verkeken. Die afspraken zijn definitief van de baan, zegt hij in een vraaggesprek met het VNO-NCW-opinieblad Forum van deze week. Het interview met de minister vond dinsdag plaats, daags na de weigering van de vakcentrale FNV om met het kabinet verder te praten over de WAO.

'Als de FNV alsnog wil praten, dan ben ik altijd bereid, maar ik reken daar niet op. Wij zijn op het punt van de WAO tot de bodem gegaan, we kunnen geen extra toezeggingen meer doen. Meer zit er niet in', aldus de minister.
'Kennelijk zit het trauma van de WAO nog dieper dan ik dacht. Dat sterkt mij in de overtuiging dat de WAO in zijn geheel moet worden afgeschaft. Er moet een nieuwe regeling komen die nooit meer WAO zal heten. Er moet een invaliditeitswet komen voor echte arbeidsongeschikten en een aparte regeling voor loonsuppletie en werkherkansing. De nieuwe wetten moeten met nieuwe namen markeren dat we afscheid nemen van een getraumatiseerde discussie.'

Volgens De Geus wordt het voor werkgevers en werknemers de komende tijd overigens alleen maar lastiger om met een kabinet tot afspraken te komen over de WAO. 'De ruimte om uitkeringen te verhogen en WAO-boetes voor werkgevers af te schaffen, komt steeds verder onder druk te staan.'
De minister blijft overigens wel optimistisch over de kans om tijdens het Najaarsoverleg van 28 november een akkoord te sluiten dat zal leiden tot een 'trendbreuk in de loonkostenontwikkeling'. Daarbij kunnen zaken als lastenverlichting, spaarloon en pensioenen aan de orde komen.

De volledige tekst van het vraaggesprek is te vinden op de website van VNO-NCW: www.vno-ncw.nl

12 nov 02 17:25