Rijksvoorlichtingsdienst

12 nov 2002
WRR bezorgd over de rechtsstaat

Tekortschietende rechtshandhaving en een toenemend gevoel van onveiligheid bij burgers leidt tot een ondermijning van het vertrouwen in de rechtsstaat. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport over de toekomst van de rechtsstaat.

De WRR beschrijft in het rapport een toegenomen druk op de rechtsstaat. Burgers vragen aan de ene kant op veel terreinen om actie van de overheid, maar hechten aan de andere kant steeds meer aan allerlei waarborgen van de rechtsstaat. Deze spanning tussen actie en beperking is volgens de Raad niet nieuw, maar komt wel duidelijker naar voren dan voorheen. De burger wil op straat kunnen lopen zonder beroofd te worden én zonder op elke straathoek door een politieman staande te worden gehouden, aldus het rapport.

Aanbevelingen
Om op korte termijn een werkbaar evenwicht te bereiken voor de gesignaleerde spanningen komt de WRR met een aantal aanbevelingen.
* De strafrechtketen moet verbeterd worden. Daarbij gaat het om een efficiënter werkende politie, een speciale aanpak van veelplegers en een betere doorstroming in de strafrechtketen. Dat kan volgens de WRR onder meer door kleinere delicten vaker met boetes af te doen en door ernstige misdrijven snel en consequent te vervolgen. Hiervoor zijn volgens de raad wel meer rechters nodig.
* Overbodige regels en procedures moeten worden geschrapt, maar voor de verlening van belangrijkste diensten door (semi-)particuliere instellingen op het terrein van bijvoorbeeld onderwijs of gezondheidszorg moeten juist nieuwe waarborgen worden ontwikkeld.
* In de verantwoording van de werkwijze van de rechterlijke macht moet meer accent gelegd worden op een efficiënte werkwijze, op de motivering van uitspraken en op de eenheid in rechtsvorming en toepassing.

* Nederland moet een duidelijke strategie ontwikkelen om te voorkomen dat Nederland als klein land bij de internationale rechtsontwikkeling buiten spel komt te staan. De nationale rechtsstaat blijft het ankerpunt.

Bron:
Persbericht WRR

Meer informatie:
website WRR

Trefwoorden
Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR)