Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

Directie Zuidoost en Oost Europa

Afdeling Westelijke Balkan

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

12 november 2002

Behandeld

M.P.J. Bierkens

Kenmerk

DZO/WB-288/02

Telefoon

+31 70 348 49 49

Blad


1/1


Fax

+30 70 348 53 29

Bijlage(n)


1


E-Mail

Mpj.bierkens@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording van vragen van de leden

Van Ovenen Koenders (PvdA) over de weigering van de regering van Joegoslavië bij de arrestatie van oorlogsmisdadigers

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Oven en Koenders (beiden PvdA) over de weigering van de regering van Joegoslavië bij de arrestatie van oorlogsmisdadigers. Deze vragen werden ingezonden op 30 oktober 2002 met kenmerk 2020302500.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Koenders en Van Oven (PvdA) over de weigering van de regering van Joegoslavië bij de arrestatie van oorlogsmisdadigers.

Vraag 1

Deelt u de mening van de president van het Joegoslavië-Tribunaal, Claude Jorda, dat de Joegoslavische regering weigerachtig blijft verdachten van oorlogsmisdaden, zoals Ratco Mladic, te arresteren en aan het tribunaal uit te leveren?

Antwoord

De gebrekkige medewerking van de Joegoslavische autoriteiten met het Joegoslavië Tribunaal (ICTY) is inderdaad zorgwekkend. Nederland heeft de regering van de Federale Republiek Joegoslavië herhaaldelijk aangespoord tot betere samenwerking met het ICTY. Hierbij is duidelijk gemaakt dat het niet alleen gaat om de arrestatie en uitlevering van van oorlogsmisdaden verdachte personen, onder wie generaal Mladic, maar om het nakomen van de internationale juridische verplichting tot volledige samenwerking met het ICTY. Ook in internationale fora zoals de Europese Unie, Raad van Europa en NAVO heeft Nederland de tekortschietende medewerking van de Joegoslavische autoriteiten aan de orde gesteld.

Vraag 2

Bent u bereid, al dan niet in Europees verband, binnen de VN de totstandkoming van een resolutie van de Veiligheidsraad te bevorderen waarin Joegoslavië wordt opgeroepen nu zeer snel tot arrestatie en uitlevering van zich in Joegoslavië bevindende oorlogsmisdadigers over te gaan ?

Antwoord

De regering deelt de zorgen die hierover leven bij vele leden van de Veiligheidsraad, waaronder de Europese partners, de Verenigde Staten en anderen. Uit overleg is gebleken dat de Europese partners en overige leden van de Veiligheidsraad zich beraden op verdere actie. Waar nodig zal Nederland zulks aanmoedigen.

===