DIERENBESCHERMING


Kamer legt bom onder Flora en Faunawet

Den Haag, 12 november 2002 . Vanmiddag heeft de Tweede Kamer massaal een bom gelegd onder de nieuwe Flora en Faunawet. Deze wet, die slechts 7 maanden van kracht is, is met diverse moties vanmiddag om zeep geholpen. Zo is besloten om de vos vogelvrij te verklaren, de plezierjacht uit te breiden met herten, reeën, wilde zwijnen en ganzen en mag men ongestoord jagen in natuurgebieden. En dit terwijl de Flora en Faunawet juist uitging van het beschermen van dieren en de jacht flink aan banden had gelegd. De Dierenbescherming is ontzet over dit besluit van de Kamer en roept de minister met klem op om deze moties niet uit te voeren.

De Flora en Faunawet die op 1 april van kracht is geworden regelt de jacht in Nederland. Uitgangspunt is dat alle dieren beschermd zijn en dat op slechts vijf soorten voor het plezier gejaagd mag worden. Alle andere dieren mogen alleen afgeschoten worden als er sprake is van schade aan bijvoorbeeld landbouw. Zo zijn volgens de Flora en Faunawet de vos en de kraai bejaagbaar als ze schade aanbrengen. Jagers en boeren moeten dus aantonen dat er een gegronde reden is om dieren te doden.

CDA, VVD en LPF vinden dit blijkbaar teveel moeite en hebben daarom vanmiddag voor onbelemmerde jacht gepleit. Daarin hebben ze een meerderheid van de Kamer met zich meegetrokken. Met als triest resultaat een situatie waarin Nederland weer terug gaat naar het niveau van de middeleeuwen. Nog nooit was het in Nederland mogelijk om onbeperkt op dieren als edelherten te schieten! En nog nooit was het zo duidelijk dat de jacht in Nederland puur om het plezier van de jagers draait. Definitief hebben ze daarmee hun dekmantel van natuurbeschermer afgeworpen.

De Dierenbescherming is verbijsterd dat een wet waar twintig jaar aan is gewerkt, in enkele minuten wordt weggevaagd. En dat nog wel door een Kamer die nog slechts enkele weken te gaan heeft. De Dierenbescherming doet daarom een dringend beroep op de minister om hiertegen in het geweer te komen.


- einde bericht .