Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 44

Collegevergadering van dinsdag 12 november 2002

Wachtlijst breekt leerplichtambtenaren op

De wachtlijsten voor jeugdhulpverlening in de regio zijn zo groot, dat probleemkinderen veel te lang onder de hoede blijven van leerplichtambtenaren van de gemeente. Het gevolg is dat deze kinderen vaak niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Dit schrijft het college van B en W aan het provinciebestuur, in reactie op de conceptnota Jeugdzorg van de provincie.
Ook uit het leerplichtverslag over het schooljaar 2001/2002, dat het college de raad ter vaststelling aanbiedt, komt de ernst van de wachtlijstproblematiek duidelijk naar voren. Een groot deel van de schoolverzuimers blijft maanden, of zelfs een jaar, onder begeleiding van de leerplichtambtenaren. Bij zo'n vijftig jongeren is het schoolverzuim ernstig genoeg om van probleemjongeren te kunnen spreken. Eigenlijk zijn deze jongeren aangewezen op jeugdhulpverlening, maar door de lange wachtlijsten blijven ze te lang beslag leggen op de bovendien beperkte capaciteit van de leerplichtambtenaren.
Zo'n driehonderd kinderen kwamen vorig schooljaar in aanraking met leerplichtambtenaren van de gemeente; een toename van 22% ten opzichte van het jaar daarvoor. Achttien van de driehonderd spijbelaars kwamen helemaal niet opdagen, de rest (282) was veelvuldig of lang zonder goede reden afwezig. Die laatste groep verzuimde gemiddeld 31,4 dagen (30,2 dagen in het jaar daarvoor). Om het spijbelen beter te kunnen aanpakken, is de afgelopen jaren gewerkt aan een uitgebreid vangnet voor afwezige jongeren. Daarin werkt de gemeente samen met onder andere scholen, jeugdzorg, politie en wijkwelzijn.
---

Herverdeling budget spelen voor beter maatwerk

Het jaarlijkse bedrag van ruim 641.000 euro dat is gereserveerd voor het beheer en onderhoud van speelplekken en speeltoestellen, wordt de volgende vijf jaar op een andere manier verdeeld onder de stadsdelen. Tot nog toe werd het geld evenredig verdeeld over het aantal speelplekken. Het college van B en W is nu akkoord gegaan met een voorstel om het geld voortaan te verdelen op basis van het aantal kinderen per leeftijdscategorie in de betreffende buurt of wijk. Daarbij wordt een indeling gemaakt in drie leeftijdscategorieën: 0 tot en met 6 jaar, 7 tot en met 12 jaar en 13 tot en met 18 jaar. Landelijk gezien wordt een richtbedrag gehanteerd van ongeveer 20 euro per kind voor het onderhoud en beheer van speeltoestellen. Na invoering van de nieuwe verdeelsleutel wordt in Enschede 19,76 euro per kind uitgegeven.
De verdeling naar aantal kinderen per categorie per wijk maakt beter maatwerk in de wijken mogelijk, omdat elke leeftijdscategorie specifieke speelwensen heeft. Per wijk wordt het geld verdeeld op basis van kwaliteitsvoorwaarden, verwoord in een zogenaamde streefbeeldenkaart. Deze streefbeeldenkaart geeft aan waar de bewoners (kinderen en ouders) naar streven en is gebaseerd op een analyse van de wijk, opmerkingen van bewoners en plannen van de gemeente. Met de nieuwe opzet, die beschreven staat in de door B en W vastgestelde notitie Integraal Meerjarenplan Spelen, is al positieve ervaring opgedaan in stadsdeel West. In het proefproject daar was het stadsdeelmanagement verantwoordelijk voor het beleid en het stadsdeelbeheer voor onderhoud en vervanging. Ook die opzet wordt nu doorgetrokken naar alle stadsdelen.