STICHTING MIROYA

Zeventig procent afgekickten onder narcose langdurig clean

Eerste ziektekostenverzekeraar betaalt behandeling

Zeventig procent van de mensen die onder narcose afkickten van hun heroïneverslaving blijft clean. Dat is de stichting Miroya gebleken uit recent onderzoek onder degenen die zich in de afgelopen drie jaar volgens haar methode lieten behandelen.

Van de behandelde patiënten - in totaal 79 mensen - reageerden er 31 (40%) binnen veertien dagen op de schriftelijke enquête. Van hen meldden 25 opiaatvrij te zijn. Zes patiënten waren teruggevallen. Om de cijfers te completeren nam Miroya bij de overige patiënten en hun direct-betrokkenen een telefonische enquête af. Het totaalbeeld is dat 55 van de 79 patiënten opiaatvrij is. 17 Patiënten vielen terug en van 7 patiënten is onbekend wat het resultaat van de behandeling is. Onder de respondenten waren verschillende deelnemers bijna drie jaar, twee jaar en een jaar van hun verslaving af. De behandelmethode heeft dus ook op langere termijn succes.
Over het algemeen hebben de patiënten de behandeling onder narcose als goed ervaren. Een veelgemaakte opmerking is 'zwaar, maar efficiënt'. Binnen een aantal dagen konden de behandelde patiënten weer normaal functioneren en was de 'trek' in opiaten verdwenen.

Behandelmethode
De stichting Miroya helpt heroïneverslaafden en polydruggebruikers van hun verslaving af te komen, door ze in korte tijd onder narcose te ontgiften. De patiënten slikken daarna nog negen maanden een niet-verslavend nazorgmedicijn, Naltrexon, en nemen gedurende een jaar deel aan een ambulant gedragstherapeutisch nazorgprogramma. In de Miroya-therapie spelen ook de partner, familie en vrienden van de verslaafde een belangrijke rol. Een ervaren team van medisch specialisten en gekwalificeerde en ervaren therapeuten voert de behandeling uit. De behandeling werd nog niet door ziektekostenverzekeraars vergoed.

Eerste keer vergoeding uit ziekenfonds
Inmiddels heeft de eerste ziektekostenverzekeraar toegezegd de behandeling van een patiënt te vergoeden. Dit is een mijlpaal in het bestaan van de stichting, die het (nog) zonder structurele financiële steun van de overheid moet stellen.

Amersfoort, 12 november 2002

---