De Boer maakt haast met Kamervraag over Eurovignet

DEN HAAG, 20021112 -- Verkeersminister De Boer is door de minister van Volksgezondheid van hun gedeelde derde plaats in de Parlementaire Exchange Index gestoten naar de vierde plaats.

Eén Kamervraag voor De Boer was of het vaststaat dat de Duitse regering per 31 augustus 2003 een kilometerheffing voor vrachtwagens gaat heffen. De minister werd verzocht deze vraag zeer snel te beantwoorden met het oog op de behandeling van het begrotingshoofdstuk Verkeer en Waterstaat. Hij heeft uitgelegd dat zowel Duitsland als Oostenrijk momenteel een tolheffing voor vrachtwagens voorbereiden, maar dat Duitsland het Eurovignetverdrag tot op heden nog niet heeft opgezegd. Als dat wel gebeurt, zal het Eurovignet (een fiscale maatregel) voortaan alleen in Duitsland niet meer gelden; in de overige lidstaten blijft het Eurovignet gewoon geldig.

De vragen die bestemd waren voor de minister van VWS, betroffen onder meer de zware griepepidemie die volgens sommige deskundigen binnen enkele jaren zal uitbreken, en allochtone jongeren die vaker depressief en suïcidaal blijken te zijn dan hun autochtone leeftijdgenoten. Aangezien Bomhoff is afgetreden, was het beantwoorden van deze vragen de taak voor zijn waarnemer De Geus van SZW. Het excessief hoge cocaïnegebruik onder jongeren in Volendam was onderwerp van een gezamenlijke Kamervraag voor Donner en Bomhoff.

Dat Kamerleden de meeste vraagtekens zetten bij beleid van het ministerie van Justitie, wordt duidelijk uit de PEX. Afgelopen week steeg de index met 16,1 procent en eindigde op 36 punten. Net als voorgaande weken staat minister Donner van Justitie bovenaan. Hij kreeg afgelopen week zeven vragen, en laat daarmee de overige ministers ver achter zich. Kamerlid Rouvoet van de ChristenUnie wilde van Donner weten of hij op de hoogte is van mogelijke strafbare feiten in de euthanasiekerk. De zogenoemde Church of Euthanasia houdt op 13 november 2002 een bijeenkomst in discotheek Paradiso in Amsterdam. De Church of Euthanasia zou zich bezighouden met het aanzetten of plegen van strafbare feiten en het propageren van zelfmoord, euthanasie en kannibalisme. Twee CDA-Kamerleden stelden Donner vragen over de schadevergoeding aan familie van slachtoffers van zinloos geweld.

De minister van Economische Zaken en de minister van Defensie kregen afgelopen week ieder één vraag. Hoogervorst, die de EZ-taken waarneemt voor de afgetreden minister Heinsbroek, moest uitleg geven over de stroomstoring in Amsterdam. De vraag voor Korthals ging over een advertentie voor een alarmpistool in De Vliegende Hollander. Behalve voor Korthals was deze laatste vraag overigens ook weer bestemd voor Donner.

Na Amsterdam heeft Den Haag nu ook zijn eigen officiële exchange index. In de vorm van de Parlementaire Exchange Index (PEX Index) wordt wekelijks bijgehouden hoeveel officiële Kamervragen er gesteld worden en aan wie. Het aantal punten geeft een indicatie van de bedrijvigheid in het parlement dan wel van de onduidelijkheden in het beleid. Naast het weektotaal wordt ook per minister bijgehouden hoeveel vragen hij voorgeschoteld krijgt.