Politie Zaanstreek-waterland

21:34 11-NOV-02
loc.: ZAANDAM, PEPERSTRAAT
Verlichtingscontrole
Tussen 19.30 uur en 20.00 uur controle op de verlichting van (brom)fietsers. Resultaat: 9 p.v.'s.


**

Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-121102

WORMERVEER, PLEIN 13
Agent lost schoten op auto
Bij een tankstation aan het Plein 13 loste een medewerker van het Verkeershandhavingsteam rond 09:00 uur twee schoten op de auto van een nog onbekende bestuurder. De man weigerde, na herhaaldelijk gesommeerd te zijn, het portier te openen. Tevens zocht de man naast zijn stoel naar iets, wat door de agent als bedreigende werd opgevat. Nadat de politiemedewerker rond de auto was gelopen om de bijrijderportier te openen, reed de man in zijn achteruit het pompstation uit. Daarop loste de agent een schot op een van de voorbanden. Vervolgens reed de bestuurder weg waarna een tweede schot op een van de achterbanden werd gelost. Beide schoten troffen geen doel, er raakte niemand gewond. Vooraf aan het incident had de bestuurder meerdere malen door rood licht gereden. Dit was opgemerkt door politiemedewerkers van het verkeershandhavingsteam. Zij volgden de man met een onopvallend politievoertuig tot bij het tankstation. Daar wilden zij de man aanspreken en verbaliseren. Een onderzoek is ingesteld naar de bestuurder. Tevens volgt er een onderzoek naar de geweldsaanwending door de politiemedewerker.

KROMMENIE, PROV WEG Z'DAM-CASTRICUM
WORMERVEER, PROV WEG Z'DAM-CASTRICUM
Hoge snelheden
Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum zijn gedurende de afgelopen weken zeer hoge snelheden gemeten. De vaste camera's op het kruispunt ter hoogte van het eetcafe De Krokodil registreerden in de periode van 18 oktober tot 1 november meerdere malen een snelheid van meer dan 130 km per uur. De hoogste snelheid bedroeg 145 km per uur. Op het traject geldt een maximumsnelheid van 80 km per uur. Ondanks deze uitschieters hield het overgrote deel van de bestuurders zich keurig aan de snelheid. Het percentage overtredingen bedroeg gedurende de hele periode minder dan een procent van alle weggebruikers. Op het kruispunt in Wormerveer, ter hoogte van het station, bleef het overschrijdingspercentage in laatste week van oktober ook onder de een procent. Bij een toegestane snelheid van 50 km per uur werden echter ook hier behoorlijke uitschieters, tot 90 km per uur, gemeten.

De vaste camera's zijn eerder dit jaar geplaatst om de veiligheid op de Provincialeweg te verbeteren. De Provincialeweg tussen Zaandam en Castricum is een ongevalgevoelige weg, op deze weg gebeuren de meeste ongevallen met letsel. Ook uit landelijk onderzoek blijkt dat op doorgaande, provinciale, wegen de meeste ongevallen plaatsvinden.

Behalve op de kruisingen in Krommenie en Wormerveer wordt ook het kruispunt in Zaandijk met camera's "bewaakt". Naast hardrijders registreren de camera's ook voertuigen die door het rode licht rijden. In Wormerveer werden in de laatste week van oktober 83 auto's gefotografeerd omdat de bestuurders het rode licht negeerden.


**

23:55 11-NOV-02
loc.: PURMEREND, OVERLANDERSTRAAT
Zonder rijbewijs en opgeven valse naam
Rapp's controleerden de bestuurder van een personenauto. De man (18 jaar uit Purmerend) verklaarde zijn rijbewijs niet bij zich te hebben. Daarnaar gevraagd gaf hij zijn personalia. Zijn passagier verklaarde hierop dat hij rapp's zijn naam opgaf. Gelijk hierna vertelde verdachte dat hij geen rijbewijs had en daarom een valse naam had opgegeven. Hierop is hij aangehouden terzake valse naam en rijden zonder rijbewijs.

Verdachte voorzien van twee p.v.'s en heengezonden.


**

09:41 12-NOV-02
loc.: PURMEREND, SPEELWAGENSTRAAT
Hek vernield en weggenomen
Afgelopen zaterdag 9 november werd tussen 17.00 uur en 18.00 uur een deel van een hek omgezaagd/vernield en een ander hek uit de grond weggenomen. Het betreft een verkeersremmend metalen hek, bestaande uit 3 delen. Het hek stond op een betonnen voet. Getuigen worden verzocht zich te melden via 0900-8844.


**

12:19 12-NOV-02
loc.: ZAANDAM, WILLEM BRINKMANSTRAAT
Ongewenste bezoeker
De 83-jarige bewoonster was in haar keuken bezig en zag plotseling een voor haar vreemde man de trap afkomen. Hij verdween door de voordeur en liet de vrouw verbijsterd achter. Het betreft een ca. 50 jarige man, donker haar, brildragend. Hij heeft een verzorgd uiterlijk en droeg een lange donkerblauwe jas tot aan de enkels.


**