Euronext Amsterdam

12 Nov 2002 Euronext voornemens organisatie in te richten volgens strategische business uni
Persbericht 2002.115

Euronext voornemens organisatie in te richten volgens strategische business units met eigen winstverantwoordelijkheid

Euronext, de pan-Europese beurs, is begonnen met het raadplegen van haar werknemers en toezichthouders aangaande plannen tot herstructurering van de organisatie om een sterkere klant en resultaatgerichte focus te verkrijgen.

De plannen welke in principe zijn goedgekeurd door het management en de Raad van Commissarissen zullen leiden tot een vervanging van de huidige structuur door een structuur gebaseerd op productlijnen en profit centres. Volgens de nieuwe structuur zal Euronext worden georganiseerd in vier Strategische Business Units met een duidelijke focus op productontwikkeling en omzetgroei.

Onder voorbehoud van de goedkeuring van de toezichthouders en ondernemingsraad leidt het plan tot de creatie van business units met eigen winstverantwoordelijkheid voor:

* Cash markten (effectenhandel)

* Derivaten markten(derivatenhandel)

* Clearing

* Informatiediensten

Elk van de winstverantwoordelijke business units komt onder de verantwoordelijkheid van één directeur. Meer in detail, onder voorbehoud van de toestemming van de toezichthouder, is de planning dat:

* George Möller verantwoordelijk voor cash markten wordt, met Roland Bellegarde als plaatsvervanger.

* Hugh Freedberg verantwoordelijk voor derivaten markten wordt, met Peter Friend als plaatsvervanger.

* George Möller verantwoordelijk voor clearing wordt, met Patrice Renault als plaatsvervanger.

* en Leni Boeren verantwoordelijk wordt voor informatiediensten.
De klanten ondersteunende centra klanten zullen, op de vijf verschillende locaties binnen Euronext, in de nabijheid van de klanten blijven.

De ondersteunende functies zullen worden georganiseerd op de meest efficiënte manier om eenheid en efficiëntie binnen de groep te behouden. Finance, human resources en business strategy zullen vallen onder de verantwoordelijkheid van de CEO, Jean-François Théodore. Olivier Lefebvre en Manuel Monteiro behouden hun bestaande functies binnen de Managing Board.

Het voornemen is het consultatieproces af te ronden voor voor het einde van het jaar, waarna op 1 januari de invulling plaatsvindt. Het doel van de nieuwe structuur is een volledig klantgerichte organisatie te bieden aan de klanten van Euronext.

Jean-Francois Theodore, chief executive officer van Euronext: "De Managing Board heeft de organisatie van de Euronext groep in ogenschouw genomen om de meest effectieve structuur voor realisatie van ons sterke potentieel en aanscherping van de focus op de belangrijkste markten en de klanten te verkrijgen. Dit is een natuurlijke wijziging binnen onze ontwikkeling, volgend op een periode van significante verandering gedurende de laatste twee jaar, doordat de organisaties binnen de groep bijeen kwamen. Het komt voort uit ons verlangen tot vergroting van de efficiëntie binnen de organisatie, het servicelevel en productenpakket dat we onze klanten bieden. De nieuwe SBU's hebben volledige eigen winstverantwoordelijkheid waarmee de transparantie van de groep wordt verhoogd. "

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs