Leger des Heils

Bezoek mevrouw Clémence Ross-van Dorp (staatssecretaris van VWS) aan Leger des Heils project '10' voor Toekomst in Den Haag


- November 12, 2002 - 5:42 PM

Naar aanleiding van het gezinsdrama in Roermond heeft mevrouw Ross de Tweede Kamer aangekondigd acties te zullen ondernemen die bijdragen aan een betere werking van de jeugdzorg. Samen met de minister van Justitie, het Interprovinciaal overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Maatschappelijke ondernemersgroep (MOGroep) heeft zij verkend welke lacunes er in de Wet op de jeugdzorg zijn en hoe we tot een meer sluitende aanpak kunnen komen. Voor zover nodig zal de Wet op de jeugdzorg er voor gewijzigd, dan wel aangevuld worden.

Eén van de voorgestelde maatregelen is het instellen van de 'gezinscoach', feitelijke begeleiding (coaching) van probleemgezinnen. De gezinscoach is met name bedoeld voor gezinnen waarin sprake is van meervoudige problemen en waarbij verschillende instanties betrokken zijn. De gezinscoach ondersteunt het gezin en zorgt ervoor dat de hulp in samenhang wordt aangeboden.
Gezinscoaching moet volgens mevrouw Ross worden aangeboden door lokale voorzieningen of een zorgaanbieder en in beginsel niet door het bureau jeugdzorg. Per gezin moet worden bekeken wie deze taak op zich zal nemen. Daarin heeft het gezin een belangrijke stem.

In dit kader bracht mevrouw Ross-van Dorp, vergezeld van enkele ambtenaren van haar departement, maandag 11 november een bezoek aan het project '10' voor Toekomst van het Goodwillwerk Leger des Heils Den Haag (GLD). '10' voor toekomst is een project van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg waarin de gezinscoach een centrale rol speelt. Zij werd daar ontvangen door de directeur van de stichting, Lt.-kol. Ine Voorham; het hoofd van Zorg en Welzijn van het GLD, Fred Kerkhoven; drie gezinscoaches; het clusterhoofd en de trajectleidster.
Na afloop van de ontmoeting in het project aan De Gheinstraat bracht mevrouw Ross een bezoek aan een gezin in Den Haag, om ook van de zijde van de cliënt een indruk te krijgen van het project.

Het bezoek werd een levendige discussie tussen de aanwezigen. De staatssecretaris had veel vragen en was verheugd over het feit dat de gezinscoach in de praktijk blijkt te werken. "Het is dus niet iets dat achter een bureau op VWS is bedacht, maar het is in de praktijk getoetst". Van groot belang acht zij de preventieve werking van de inzet van een gezinscoach. Zij constateerde dat de zorg bestaat uit geïndividualiseerde trajecten. De hulp lijkt haar buitengewoon doelmatig. Zij sprak de verwachting uit dat met de gezinscoach meer kinderen in hun gezin zullen kunnen blijven en dat er op termijn misschien zelfs minder van de duurdere geïndiceerde zorg gebruik gemaakt zal hoeven te worden.
Voor de financiering denkt de staatssecretaris aan positionering van de gezinscoach in de eerstelijnszorg, die door de gemeenten wordt betaald.
In haar brief van 11 november 2002 aan de Tweede Kamer noemt mevrouw Ross het Leger des Heils als één van de instellingen die de gezinscoach-activiteiten aanbiedt.
Al met al een mooie erkenning van het project '10' voor Toekomst.