GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 12 november 2002 22:22
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks-plan studentenhuisvesting haalt Kamermeerderheid

(12 november 2002)

Studenten krijgen recht op huursubsidie. Een initiatiefwet van Groenlinks met oplossingen voor de kamernood onder studenten krijgt steun van een meerderheid in de Kamer. De huursubsidie voor studenten gaat er komen. Afgelopen zomer heeft Ineke van Gent de 'Wet Bevordering Kamerverhuur' gepresenteerd. Dit wetsvoorstel bevat maatregelen om de kamernood onder studenten op te lossen. Door studenten recht te geven op huursubsidie, wordt het voor woningcorporaties aantrekkelijk om te investeren in relatief goedkope onzelfstandige woonruimte. Het kamertekort - de komende jaren zijn honderdduizend nieuwe kamers nodig - kan zo worden ingelopen. Bovendien kunnen op deze manier de woonlasten voor studenten worden teruggebracht tot een acceptabel niveau. De regering heeft altijd geweigerd de huursubsidiewet aan te passen. Met de steun van het CDA, lijkt zich nu een kamermeerderheid af te tekenen vóór het oplossen van het kamertekort.

Bij de behandeling van de VROM-begroting zal GroenLinks verder de kabinetsplannen voor de toekomst van de huursubsidie bestrijden. Deze zijn ronduit asociaal. Minister Kamp heeft aangekondigd de huursubsidie voor mensen op of rond het minimum te willen verlagen. Gevolg zal zijn dat de woonlasten omhoog vliegen, en dat de keuzevrijheid voor huurders met een laag inkomen ernstig wordt ingeperkt. Ineke van Gent zal de andere fracties oproepen zich uit te spreken vóór een sociaal volkshuisvestingsbeleid, en tégen de kaalslag die eenzijdig ten koste gaat van mensen met de laagste inkomens.

Veel politieke partijen zeggen de burgers in de oude stadswijken serieus te willen nemen. GroenLinks doet enkele voorstellen om de positie van bewoners versterken:
- Huurders krijgen een initiatiefrecht, waarmee zij woningverbetering door hun woningcorporatie kunnen afdwingen.
- Mensen die door herstructurering - sloop of renovatie van hun woning - moeten verhuizen, ontvangen een onkostenvergoeding van minimaal vijfduizend euro.
- Wijkbewoners krijgen een eigen budget voor plannen om hun woonomgeving te verbeteren. Nu hebben alleen corporaties en gemeenten hiervoor het geld. GroenLinks wil dat een groep buurtbewoners met goede plannen de kans krijgt om hun wensen en dromen te realiseren. Het bewonersbudget moet worden betaald uit de overschotten van rijke corporaties.
Ineke van Gent


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -