SP

SP: Actief spreidingsbeleid absoluut noodzakelijk

Om daadwerkelijke integratie mogelijk te maken moet er begonnen worden met een actief spreidingsbeleid. Middels een stimulerend puntensysteem en doelgericht woningbeleid kan een einde komen aan de volstrekt onevenwichtige bevolkingsopbouw in veel stadswijken. Dit bepleitte SP-Kamerlid Piet de Ruiter dinsdagavond tijdens de behandeling van de VROM-begroting.

Allochtonen die inschrijven voor een woning in een witte wijk en autochtonen die inschrijven voor een woning in een zwarte wijk, moet een bonus krijgen in het puntensysteem van woningcorporaties en gemeenten. Zo kan men tot een betere spreiding van allochtone huishoudens komen. Ook een betere spreiding van sociale huur en aanpassing van de Huisvestingswet en Huursubsidiewet kunnen hieraan bijdragen.

De Ruiter pleitte er tevens voor de verhouding tussen huur- en koopwoningen in nieuwbouwprojecten af te stemmen op de maatschappelijke behoefte. Projectontwikkelaars en gemeenten zijn, met het oog op winstmaximalisatie, weinig genegen om hier uit zichzelf mee te beginnen. Het aandeel betaalbare woningen in het middensegment is dramatisch gedaald en om de woningmarkt in evenwicht te brengen, is het noodzaak om de maatschappelijke behoefte te laten prevaleren boven maximaal geldelijk rendement.

Bovendien moet de regering onderzoeken wat de effecten zijn van het afschaffen van de prestatie-eisen en de aftoppingsgrenzen voor nieuwbouwprojecten van woningcorporaties. De stichtingskosten van nieuwbouwwoningen stijgen veel harder dan de aftoppingsgrenzen voor de huursubsidie. Corporaties die willen verhuren onder de aftoppingshuur blijven met een onrendabele top zitten die steeds verder groeit, waardoor de mogelijkheden voor nieuwbouw in de sociale huursector steeds kleiner worden.


Voor vragen kunt u terecht bij Piet de Ruiter (06 20 01 32 43) en Paulus Jansen (06 51 84 47 55).

12 nov 02 22:37