Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 12 november 2002

Op dinsdag 12 november 2002 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Wijk- en buurtbeheer; opdrachtverstrekking aan management adviseurs Van Nimwegen & Partners
Het college heeft ingestemd met het voorstel voor het beleidstraject ter verbetering van het wijk- en buurtbeheer, oftewel het wijkgericht werken. Aan Bureau Van Nimwegen & Partners wordt gevraagd een bijdrage te leveren aan de beginfase van het verbetertraject. Het gaat daarbij onder andere om meer duidelijkheid te krijgen over de rol en bevoegdheden van de WOPs, zowel binnen de WOPs als bij politiek en ambtenaren. Ook de verbetering van het samenspel tussen gemeente en WOPs is van belang.

Najaarsnota 2002
Het college heeft ingestemd met de Najaarsnota 2002. De Najaarsnota is een in hoofdzaak financieel technisch document. Met het merendeel van de mutaties is voor de meerjarenbegroting reeds rekening gehouden via het collegewerkplan en de eerste en tweede wijziging van de begroting 2003. Onder andere is in de najaarsnota extra budget vrijgemaakt voor de Tweede-Kamerverkiezingen in januari 2003 en een krediet ten behoeve legionellabestrijding.

Discussiestuk invoering duale begroting
Het college heeft kennis genomen van het discussiestuk over de invoering van de zogenaamde duale begroting. De dualisering van het gemeentebestuur per 7 maart 2002 heeft onder meer tot gevolg dat college en raad met ingang van het jaar 2004 ieder een eigen begroting zullen krijgen; een productenraming voor het college en een programmabegroting voor de raad. Voor een zorgvuldige invoering, vooral van de programmabegroting, is een breed draagvlak nodig, zowel ambtelijk als bestuurlijk. Daarom is een invoeringstraject uitgezet waarin betrokkenen kunnen inspreken over de gewenste vorm en opzet van de programmabegroting. Uiteindelijk zal de gemeenteraad hierover een besluit nemen.

Aanpasbaar bouwen Fascinatio
Het college heeft kennis genomen van het voorstel om wegens zwaarwegende (bouwtechnische) redenen voor een beperkt aantal woningen in Fascinatio af te wijken van het zogeheten aanpasbaar bouwen. Vooralsnog stemt het college niet in met dit voorstel en wil eerst nadere informatie over de gevolgen van een definitieve afwijzing van het verzoek.

Belastingverordeningen 2003
Het college heeft besloten de raad voor te stellen om de belastingverordeningen en de daarin genoemde tarieven vast te stellen. In tegenstelling tot voorgaande jaren is het voorstel aan de raad de tarieven niet alleen trendmatig met het prijsindexcijfer van 3,25% te laten stijgen, maar verder te verhogen. Dit leidt tot een totale verhoging van de OZB met 5,25 %, de Hondenbelasting met 13,25%, de Afvalstoffenheffing met 24,5 % en de Rioolrechten met 9,6 %. De verhogingen van OZB en Hondenbelasting zijn vastgesteld ten behoeve van de uitvoering van het Collegewerkplan. De verhoging van de Afvalstoffenheffing is het gevolg van de stijging van de kosten voor afvalverwerking. De verhoging van de Rioolrechten komt voort uit het Gemeentelijk Riolerings Plan 2002-2005 waaruit blijkt dat de komende jaren meer onderhoud, dus meer kosten, aan het riool moet worden gepleegd. Ook de egalisatiereserve rioolrecht, die voorgaande jaren nog gebruikt kon worden om tariefsverhogingen te voorkomen, is uitgeput.

Verhoging verkoopprijzen openbaar groen
Het college heeft ingestemd met de verhoging van de verkoopprijzen voor openbaar groen. De verkoopprijs voor openbaar groen in Capelle aan den IJssel was relatief laag in vergelijking met andere gemeenten. De hogere opbrengst is geschat op 20.000,-- per jaar.

ISV-budget project de Bergen
Het college heeft ingestemd met de startnotitie voor de subsidieverstrekking voor het treffen van veiligheidsmaatregelen in het complex de Bergen en met de uitkering van het hiervoor bedoelde bedrag van 533.192,-- (incl. BTW) uit het fonds Capelle 2020 aan Stichting Woningpartners. De sociale onveiligheid in de Bergen is een belangrijke reden voor Stichting Woningpartners geweest voor herontwikkeling van dit complex. Ter verbetering van de sociale veiligheid en het vergroten van de leefbaarheid worden de parkeergarages en de ontsluitingswegen aangepast. Daarnaast wordt een videofooninstallatie aangelegd bij de hoofdentrees van de Bergen.

Programma en Overzicht 2003, voorziening huisvesting onderwijs Het college heeft ingestemd met dit programma en overzicht. Op grond hiervan zal de raad worden voorgesteld een bedrag van
1.969.150,-- beschikbaar te stellen voor investeringen in scholen..



Rapportage projectsubsidies per 1 oktober 2002 Het college heeft de rapportage projectsubsidies per 1 oktober 2002 voor kennisgeving aangenomen. Op grond van de Beleidsregels voor de verlening van projectsubsidies dient elk kwartaal gerapporteerd te worden.

Kwaliteitsverordening kinderopvang
In de gemeente Capelle aan den IJssel moeten
kinderopvanginstellingen om een vergunning te krijgen en te behouden, voldoen aan eisen die gesteld zijn in de kwaliteitsverordening en de zogenaamde nadere regels. De kwaliteitsverordening liep af in juni 2002. Het college heeft daarom besloten de gemeenteraad voor te stellen om de kwaliteitsverordening op een aantal kleine onderdelen aan te passen. Daarnaast heeft het college de aangepaste nadere regels vastgesteld. Deze wijziging heeft betrekking op aangescherpte veiligheidseisen ten aanzien van buitenspeelterreinen.

Aanvraag tijdelijke bouwvergunning voor plaatsing noodschool op groenstrook aan de Telemannstraat
Het college heeft besloten voor een periode van maximaal één jaar een bouwvergunning te verlenen voor het plaatsen van een noodschool met zes klassen bij OBS West op een groenstrook aan de Telemannstraat. Om de bouw mogelijk te maken heeft het college op grond van artikel 17 van de WRO tijdelijk vrijstelling verleend van het bestemmingsplan Capelle-West 1997.

Voortgang motie RHRR
Op 8 juli jl. heeft de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel een motie aangenomen, waarin het college is verzocht om voor 1 mei 2003 te komen met doelmatigheidsgegevens op basis waarvan de raad een uitspraak kan doen over de kostenontwikkeling in relatie tot de gemeentelijke bijdrage aan de Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam Rijnmond (RHRR). In verband hiermee heeft het college besloten de RHRR per brief op korte termijn te verzoeken een voorlichtingsbijeenkomst te organiseren om inzicht te geven in de wettelijke eisen die aan de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsdienst bij Ongevallen en Rampenbestrijding) worden gesteld in relatie tot het gekozen kwaliteits- en ambitieniveau en de doelmatigheid van de organisatievorm. Het college heeft tevens besloten om in de vergadering van het algemeen bestuur van de RHH het voorstel van de gemeente Schiedam te ondersteunen om meer duidelijkheid te bieden over de begroting 2004 van de RHRR.