Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Hoorcollege en masterclass op 13 november over ervaringsdeskundigheid in de onderzoekspraktijk

We houden in ons landje niet zo van mensen die boven het maaiveld uitsteken. En dus wordt wat een voordeel lijkt, nog weleens een nadeel. Want als je eigen ervaring hebt met ziek-zijn, met leven met fysieke beperkingen, kan dat je dan toch helpen in je onderzoekswerk? En omgekeerd, zicht op de wereld van wetenschap en onderzoek kan dat handig zijn bij het kunnen inrichten van (verder) leven met ziekte en handicap?

De PatiëntenPraktijk heeft signalen ontvangen dat de combinatie van ervaringsdeskundigheid én onderzoeker in Nederland regelmatig voor problemen zorgt. Dit roept de vraag op: wat is ervaringsdeskundigheid waard binnen de onderzoekspraktijk? Tijdens de Week van de Chronisch Zieken organiseert de PatiëntenPraktijk op woensdag 13 november 2002 hierover een dag. De PatiëntenPraktijk heeft daarbij als inleider Peter Beresford uitgenodigd. Hij is Professor of Social Policy bij het Centre for Citizens Participation van de Brunel University in Londen. Hij is ook langdurig gebruiker van GGZ-voorzieningen en actief betrokken bij de beweging van (ex-)cliënten en survivors in de GGZ.

Programma

De ochtend bestaat uit een hoorcollege over ervaringsdeskundigheid in de onderzoekspraktijk. Beresford zal dit thema bespreken aan de hand van een aantal onderzoeken die in Engeland en Amerika zijn uitgevoerd door onderzoekers die tegelijk ervaringsdeskundig zijn. In de middag is er een masterclass voor mensen met een dubbele identiteit, die van onderzoeker en die van iemand met een chronische ziekte/handicap. Hierin komt de praktische omgang met zo=n dubbele identiteit aan de orde, de sterke kanten ervan, maar ook de knelpunten en oplossingen.

Plaats en tijd

Zowel het hoorcollege als de masterclass vindt plaats op woensdag 13 november in Utrecht, Churchilllaan 11, 5e etage (de vergaderetage van NPCF en CG-Raad).

De aanvang van het hoorcollege is om 10.15 uur. Aangezien het aantal plaatsen beperkt is, wordt U verzocht U van tevoren aan te melden. Dit kan op maandag, dinsdag, woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur bij Nicki de Beus, bureaucoördinator PatiëntenPraktijk, secretariaat@patientenpraktijk.nl of tel. 030-2913090.
De masterclass is alleen voor genodigden.

Voor beide bijeenkomsten geldt dat de voertaal engels is.
---