Erasmus Universiteit Rotterdam

13 november 2002

Emotionele en gedragsproblemen chronisch van aard

Teruggetrokken gedrag, angstig/depressief gedrag, delinquent en agressief gedrag moeten worden gezien als een chronische ziekte. Dit heeft consequenties voor alle betrokkenen: de patiënten zelf, de ouders, hulpverleners, onderzoekers en beleidsmakers. Kortdurende behandeling kan wellicht de aanwezige crisis verhelpen, maar behandelprogrammas die zich richten op preventie en de lange termijn zijn essentieel. Dit stelt Jeroen Heijmens Visser in zijn proefschrift Lange termijn prognose van psychopathologie bij kinderen en jeugdigen: een klinisch epidemiologisch onderzoek waarop hij op woensdag 13 november 2002 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De promovendus verzamelde gegevens van voormalige patiënten van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC. Hij bestudeerde emotionele en gedragsproblemen bij kinderen en adolescenten die verwezen zijn naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Met de deelnemers aan het onderzoek ging het bij vervolgonderzoek aanzienlijk slechter dan met vergelijkbare groepen uit de bevolking. De groep jongvolwassenen functioneerde minder goed op school of werk, gebruikte meer drugs en had meer contact met de politie. Emotionele problemen en gedragsproblemen voor verwezen kinderen vertoonden een continu karakter. De kinderen lopen risicos op verschillende terreinen. De promovendus pleit dan ook voor de ontwikkeling van behandelprogramma's die zich richten op de lange termijn en op het voorkomen van toekomstige complicaties.

Emotionele problemen en gedragsproblemen die zich op jonge leeftijd openbaren zijn ernstiger dan op latere leeftijd. De problemen bij kinderen op oudere leeftijd hebben minder invloed op de ontwikkeling. De jongeren zijn toegankelijker voor verbetering. Ook jonge kinderen met agressief gedrag, die kans lopen op het ontwikkelen van delinquent gedrag zijn toegankelijker voor behandeling dan kinderen die al jong delinquent gedrag laten zien.

Promotor: prof.dr. F.C. Verhulst, Kinder- en jeugdpsychiatrie

Noot voor de pers
Promotie: 13 november 2002
Plaats: Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7 Tijd: 15.45 uur
Info: bij de promovendus, tel. (010) 496 0899
e-mail:
mickeyheijmensvisser@planet.nl Emotionele en gedragsproblemen chronisch van aard

INLINE] INLINE]