Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Red groene energie!
Windmolen wil blijven draaien

Utrecht, 12 november 2002 --- GreenPrices.nl, milieuorganisaties en groene energie-aanbieders hangen op woensdagavond 13 november een vijftien meter hoge windmolen voor het Tweede Kamergebouw op het Plein in Den Haag. Aan Kamerleden wordt gelijktijdig het resultaat aangeboden van de gezamenlijke e-mailactie Red groene energie! De Tweede Kamer behandelt deze avond het Belastingplan 2003, waarin stimulering van groene energie ter discussie staat. Als de plannen van het kabinet doorgaan, zal de steun fors inkrimpen.

Het kabinet wil de vrijstelling van ecotax op groene energie halveren. Groene energie kan hierdoor flink in prijs stijgen, waardoor 1,3 miljoen afnemers van groene energie worden gedupeerd. Tegelijkertijd zijn de voorgestelde vergoedingen voor exploitatie van duurzame energie (MEP-regeling) zo laag, dat de productie in Nederland in gevaar komt. Dat geldt met name voor windenergie. De kans dat Nederland de Europese doelstellingen voor groene energie zal halen, wordt daarmee uiterst klein.

Kees van der Leun, directeur GreenPrices: 'Door de veel te lage vergoedingen zal in Nederland weinig duurzaam vermogen meer worden bijgebouwd. Terwijl het kabinet juist vindt dat energiebedrijven hun groene stroom niet meer uit het buitenland moeten importeren. Dit betekent dat aan de grote consumentenvraag naar groene energie niet meer voldaan kan worden. Het kabinet neemt haar eigen groene energiedoelstelling niet serieus.'

Direct na het kabinetsvoorstel zijn de organisaties een spoedactie begonnen, waarin consumenten per e-mail de Tweede Kamer oproepen niet akkoord te gaan met de plannen, en de steun voor groene energie te handhaven. Binnen enkele dagen zijn tienduizenden handtekeningen binnengekomen, deze worden aangeboden aan de Kamerwoordvoerders van Financiën en van Energie.

Wat: Windmolen voor Tweede Kamergebouw + aanbieding digitale handtekeningen Wanneer: 13 november, 20.45 uur (opbouw windmolen begint eerder)
Waar: ingang van het Tweede-Kamergebouw, Plein, Den Haag

De windmolen die op het Plein wordt opgehangen, heeft acht jaar gedraaid en elk jaar 200.000 kWh groene energie opgewekt. Als de plannen van het kabinet doorgaan, is de kans groot dat dergelijke windmolens onrendabel worden, terwijl ze de schoonst mogelijke energie opwekken.

Luuk Heijlman, campagneleider Energie en Klimaat van Milieudefensie: 'Groene energie is een essentieel onderdeel van beleid om klimaatverandering tegen te gaan, en dat is geen overbodige luxe. Afgelopen zomer stond half Europa onder water als gevolg van klimaatverandering. Als het kabinet nu op groene energie bezuinigt, zal het in de toekomst meer geld moeten uittrekken voor het noodfonds voor overstromingen. Want tegen overstromingen kunnen burgers zich niet verzekeren.'

De e-mailactie is een initiatief van GreenPrices.nl en wordt mede ondersteund door: Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, Milieudefensie, Stichting Natuur & Milieu, Vereniging Particuliere Windturbines Exploitanten PAWEX, Cogas, United Consumers, Echte Energie, Energiebedrijf.com, Greenchoice, Evolta, Yourenergy, Caplare en Ourgreenenergy. De windmolen is ter beschikking gesteld door de windverenigingen van Flevoland en Friesland