Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

NIZW wil inzet van buitenlandse verpleegkundigen in Nederland verbeteren

Veel buitenlandse verpleegkundigen keren terug naar huis, een illusie armer

13 november 2002

Het International Centre van het NIZW (NIZW IC) start een programma ter ondersteuning van ziekenhuizen en zorginstellingen die buitenlandse verpleegkundigen (willen) inzetten. Doel is niet om de inzet van het aantal buitenlandse verpleegkundigen te vergroten, maar om díe verpleegkundigen die naar Nederland te komen met meer succes te laten werken. Bundeling van ervaringen en de ontwikkeling van good practices vormen de kern van het programma, dat zich met name richt op verpleegkundigen uit de Europese Unie. Omdat de inzet van verpleegkundigen van buiten de EU kan leiden tot een braindrain in het land van herkomst, gaat NIZW IC ook onderzoeken hoe dit is te beperken.

NIZW IC streeft naar een duurzame inzet van buitenlandse verpleegkundigen in Nederland, zowel van binnen als van buiten de EU. Het idee is om een win-winsituatie te creëren, waarbij zowel de landen van herkomst en Nederland, als de verpleegkundigen zelf baat hebben. In overleg met partners uit andere EU landen zal gekeken worden naar de wenselijkheid om hierover ook in Europees verband kennis te ontwikkelen. Over het programma van NIZW IC vindt overleg plaats met onder andere de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Buitenlandse Zaken, met vakbonden, met de beroepsgroep, en met de ziekenhuizen en zorginstellingen.

Onderzoek
Aan dit nieuwe programma van NIZW IC ligt een onderzoek ten grondslag naar de inzet van buitenlandse verpleegkundigen in Nederland. Die inzet is gering, afgezet tegen de vraag naar verpleegkundig personeel in de Nederlandse gezondheidszorg. Voor de instellingen waar de verpleegkundigen aan het werk gaan, kan hun werk echter een belangrijke aanvulling vormen. Dat is ook de reden waarom instellingen, vaak op ad hoc basis, over de grenzen heen kijken. Van de mensen die, tijdelijk, hierheen komen is bekend dat ze de nodige capaciteiten hebben. Ze komen door een, soms zware, selectieprocedure heen en moeten zich in korte tijd veel vaardigheden eigen maken, waaronder de Nederlandse taal. Maar het migratieproces is erg ingewikkeld en juist omdat het voor geen van de partijen tot de dagelijkse werkzaamheden behoort, gaat er te vaak wat fout. Dat is vervelend voor de patiënt, voor de werkgever, maar ook voor de verpleegkundige die vroegtijdig afhaakt.

Uit het onderzoek van NIZW IC blijkt verder dat alle partijen die betrokken zijn bij arbeidsmigratie van verpleegkundigen de braindrain in het land van herkomst als een bezwaar ervaren, met name als het om ontwikkelingslanden gaat. Reden waarom de overheid vorig jaar in overleg met de sociale partners remmende maatregelen heeft genomen. Toch is de verwachting dat ook de komende jaren buitenlandse verpleegkundigen de weg naar de Nederlandse zorg zullen vinden, omdat het tekort aan verplegend personeel blijft bestaan onder andere vanwege de vergrijzing.

Bestellen
Het onderzoeksrapport Arbeidsmigratie door verpleegkundigen naar Nederland, een inventarisatie van ervaringen, feiten en meningen is geschreven door Frits Tjadens en Hans Roerink en kost ¤6,50. ISBN 90-5050-999-1 en E 73454. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 13 november 2002