Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 november 2002

PvdA: Jongeren recht op jaar vrijwilligerswerk in de sport

Alle sportorganisaties kampen met een enorm tekort aan kader en vrijwilligers. Over de positie van verenigingen bestaat bij de PvdA dan ook veel zorg. Het doen van vrijwilligerswerk ziet de PvdA als een cruciale bijdrage aan de samenleving. Het gaat er niet alleen om wat de samenleving voor jou kan doen, maar ook wat je zelf kunt doen.. Bij jongeren bestaat veel belangstelling voor het doen van vrijwilligerswerk. Om tegemoet te komen aan de enorme behoefte aan vrijwilligers en belangstelling van jongeren wil de PvdA-fractie iedere jongere van 18 jaar na het verlaten van het voortgezet onderwijs het recht geven een jaar fulltime vrijwilligerswerk te doen.

"Ons voorstel is het bieden van de mogelijkheid aan afgestudeerden om hun studieschuld af te lossen via het verrichten van vrijwilligerswerk. Vanzelfsprekend liggen hieraan duidelijke prestatiecontracten ten grondslag. Wij vragen de staatssecretaris de haalbaarheid van deze voorstellen te onderzoeken en op korte termijn een experiment mogelijk te maken", aldus PvdA-woordvoerder Gerdi Verbeet.

Daarnaast heeft de sport te kampen met een groot gebrek aan goede (jeugd)scheidrechters. In 1995 waren er nog 13.000 voetbalscheidsrechters en nu nog maar 8000. In het jeugdvoetbal worden ieder seizoen 30.000 wedstrijden gespeeld. Er zijn daar maar 6000 scheidsrechters. De KNVB heeft zelf allerlei initiatieven, zoals hert Masterplan (Jeugd) Arbitrage,genomen maar er is behoefte aan sterkere impuls.

"Het optreden als scheidsrechter is niet alleen een belangrijke ervaring voor toekomstige werkers in het onderwijs en de sport, maar eigenlijk voor alle jonge mensen. De PvdA wil daarom studenten van relevante opleidingen als CIOS, PABO, officiersopleidingen en bijvoorbeeld de politieopleidingen in het kader van de opleiding de kans geven scheidsrechtersdiploma's te behalen en hiervoor studiepunten toekennen. Dit geldt ook voor leerlingen van het voortgezet onderwijs van 16 jaar en ouder. Daarnaast willen wij voor het fluiten van een bepaald aantal wedstrijden eveneens studiepunten toe kennen. Een laatste voorstel ter bevordering van het vrijwilligerswerk is dat leerlingen in het voortgezet onderwijs studiepunten kunnen behalen voor het verrichten van vrijwilligerswerk in de sport", aldus Verbeet.