BETER

'Bah, dat lust ik niet' is onzin

Klontjes, snotjes en ander ongerief: allemaal even lekker

'Bah, dat lust ik niet' is onzin

HARDERWIJK, 13 november - Over smaak valt niet te twisten? Fout! Smaken verschillen helemaal niet. 'We beschikken allemaal over hetzelfde smaakorgaan,' vertelt psycholoog Jan Kroeze in BETER. Alles kun je leren eten. Voer voor ouders.

We worden allemaal geboren met een voorkeur voor zoet. De eerste smaak die je als baby leert kennen is zoet, de smaak van moedermelk. Het nare gevoel van honger wordt bij de baby gestild met iets warms en zoets. Die voorkeur voor een zoete, zachte smaak raak je niet meer kwijt. Of zoals hoogleraar voedingsgedrag Hans Brug in BETER zegt: 'Bij elk feestje worden gebakjes gepresenteerd en als een kind lief is, krijgt hij een snoepje.'

Leven op gehaktballen
Ondanks dat alle baby's over de hele wereld met dezelfde smaakvoorkeur worden geboren, verandert er daarna nogal wat. Niet de smaak verschilt, maar de voorkeur. Volgens Hans Brug is 99 procent van de smaakvoorkeur aangeleerd gedrag. Opvoeding, persoonlijkheid, geografie en psychologie zijn allemaal factoren die de smaakvoorkeur beïnvloeden.
Mensen die heel veel niet lusten, stellen zich aan en zijn waarschijnlijk verwend door veel te lieve moeders. En veel niet lusten is een pure luxe. 'Hoe beter we het hebben, hoe makkelijker we kieskeurig kunnen zijn,' stelt diëtiste Mariëtte Hoogers in BETER . Psycholoog Jan Kroeze is het daar niet mee eens. 'Eten wat de pot schaft is moralistisch en bedisselend.Waarom zou een moeder niet mogen maken wat zijzelf en haar kinderen lekker vinden?' Mariëtte Hoogers ziet dagelijks in haar praktijk waar die opvatting toe leidt. 'We worden collectief te zwaar en eten steeds minder groenten en fruit. Er kwam ooit een jongen van 18 bij me die alleen een gehaktbal met sla en appelmoes lustte. Te eenzijdig eten leidt tot tekorten. Als een ouder altijd toegeeft, leert een kind nooit iets eten.'

Voedselneofobie
Het proces van smaken leren kennen en waarderen gaat het hele leven door. 'Een volwassene kan alles leren eten als hij dat wil. Het is vaak het idee waarom je iets afkeurt,' vertelt Mariëtte Hoogers. 'Smaak is sterk gerelateerd aan emoties.' Niet iedereen is even nieuwsgierig naar nieuwe smaken. Hans Brug: 'Mensen met een voedselneofobie mijden elk nieuw product.'
De conclusie van BETER: Bitter is bitter, zuur is zuur en zoet is zoet. Smaken verschillen niet, voorkeuren wel. Maar dat hoeven we onze kinderen niet te vertellen.

/////