BETER
'Bah, dat lust ik niet' is onzin
Klontjes, snotjes en ander ongerief: allemaal even lekker
'Bah, dat lust ik niet' is onzin
HARDERWIJK, 13 november - Over smaak valt niet te twisten? Fout!
Smaken verschillen helemaal niet. 'We beschikken allemaal over
hetzelfde smaakorgaan,' vertelt psycholoog Jan Kroeze in BETER. Alles
kun je leren eten. Voer voor ouders.
We worden allemaal geboren met een voorkeur voor zoet. De eerste smaak
die je als baby leert kennen is zoet, de smaak van moedermelk. Het
nare gevoel van honger wordt bij de baby gestild met iets warms en
zoets. Die voorkeur voor een zoete, zachte smaak raak je niet meer
kwijt. Of zoals hoogleraar voedingsgedrag Hans Brug in BETER zegt:
'Bij elk feestje worden gebakjes gepresenteerd en als een kind lief
is, krijgt hij een snoepje.'
Leven op gehaktballen
Ondanks dat alle baby's over de hele wereld met dezelfde smaakvoorkeur
worden geboren, verandert er daarna nogal wat. Niet de smaak
verschilt, maar de voorkeur. Volgens Hans Brug is 99 procent van de
smaakvoorkeur aangeleerd gedrag. Opvoeding, persoonlijkheid, geografie
en psychologie zijn allemaal factoren die de smaakvoorkeur
beïnvloeden.
Mensen die heel veel niet lusten, stellen zich aan en zijn
waarschijnlijk verwend door veel te lieve moeders. En veel niet lusten
is een pure luxe. 'Hoe beter we het hebben, hoe makkelijker we
kieskeurig kunnen zijn,' stelt diëtiste Mariëtte Hoogers in BETER .
Psycholoog Jan Kroeze is het daar niet mee eens. 'Eten wat de pot
schaft is moralistisch en bedisselend.Waarom zou een moeder niet mogen
maken wat zijzelf en haar kinderen lekker vinden?'
Mariëtte Hoogers ziet dagelijks in haar praktijk waar die opvatting
toe leidt. 'We worden collectief te zwaar en eten steeds minder
groenten en fruit. Er kwam ooit een jongen van 18 bij me die alleen
een gehaktbal met sla en appelmoes lustte. Te eenzijdig eten leidt tot
tekorten. Als een ouder altijd toegeeft, leert een kind nooit iets
eten.'
Voedselneofobie
Het proces van smaken leren kennen en waarderen gaat het hele leven
door. 'Een volwassene kan alles leren eten als hij dat wil. Het is
vaak het idee waarom je iets afkeurt,' vertelt Mariëtte Hoogers.
'Smaak is sterk gerelateerd aan emoties.' Niet iedereen is even
nieuwsgierig naar nieuwe smaken. Hans Brug: 'Mensen met een
voedselneofobie mijden elk nieuw product.'
De conclusie van BETER: Bitter is bitter, zuur is zuur en zoet is
zoet. Smaken verschillen niet, voorkeuren wel. Maar dat hoeven we onze
kinderen niet te vertellen.
/////