Gemeente Ede

Aanpassingen in APV en instelling van Integraal Veiligheidsoverleg Ede maakt werk van veiligheid

Het gemeentebestuur van Ede gaat de aanpak van overlast en onveilige situaties sneller en beter organiseren. Er komt een Integraal Veiligheidsoverleg, waaraan ook de politie en de brandweer meewerken. Tegelijkertijd worden enkele maatregelen aangekondigd en in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vastgelegd, zoals het preventief fouilleren in risicogebieden en het uitdelen van een verblijfsontzegging aan personen die overlast veroorzaken. Ook wordt het in de APV mogelijk gemaakt een horeca-exploitatievergunning in te trekken bij bepaalde overtredingen.

Net zoals elders in Nederland, constateert ook het gemeentebestuur van Ede dat de samenleving steeds vaker te maken heeft met overlast en geweldsdelicten. Voorbeelden daarvan zijn roofovervallen, criminaliteit met wapengebruik, overvallen, ernstige mishandeling, zinloos geweld. Ook de politie maakt hiervan regelmatig melding. Deze bedreigingen van de veiligheid en leefbaarheid brengen burgemeester en wethouders van Ede er toe verdergaande preventieve maatregelen te nemen.

Verblijfsontzegging
De burgemeester van Ede heeft al op 1 oktober de Nota verblijfsontzeggingen Ede 2002 en de daarbij-behorende gebruiksinstructie vastgesteld. Dat gebeurde in samenspraak met politie en justitie. Zodra de gemeenteraad de Algemene Plaatselijke Verordening hierop aanpast en het hulpmiddel rechtskracht krijgt, kan het worden ingezet. Daarmee kan aan stelselmatige overlastveroorzakers op last van de burgemeester tijdelijk de toegang worden ontzegd tot het gebied waar de overlast wordt veroorzaakt. Dat heet een verblijfsontzegging. Bekend is dat deze ontzegging iemands Grondrecht (toegang tot een openbare ruimte) kan inperken, maar de gemeente en het Openbaar Ministerie zijn van mening dat uiterst zorgvuldig wordt gehandeld, onder meer door goede afspraken en een strafmaat vast te leggen in de Gebruiksinstructie verblijfsontzegging Ede 2002. De ervaring heeft uitgewezen dat slechts een kleine groep raddraaiers verantwoordelijk is voor het verpesten van de sfeer en de verblijfsontzegging is speciaal bedoeld om die groep aan te kunnen pakken.

Preventief fouilleren
Na een wijziging onlangs van de Gemeentewet en de Wet wapens en munitie is het voortaan mogelijk om in veiligheidsrisicogebieden met controlemaatregelen de veiligheid te verhogen. Bijvoorbeeld door het onder-zoeken van vervoermiddelen, van kleding van personen en van verpakkingen die men met zich meedraagt. De gemeenteraad kan door een APV-wijziging de burgemeester de bevoegdheid verlenen een gebied aan te wijzen waarbinnen dit preventief fouilleren mag plaatsvinden. In Ede wordt dat het Museumplein.

Integraal Veiligheidsoverleg
Verder gaat de gemeente Ede een Integraal Veiligheidsoverleg (IVO) instellen. Het doel daarvan is problemen integraal aan te pakken en op het niveau dat direct besluiten kunnen worden genomen. Vaak laat een oplossing te lang op zich wachten, zeker als de bestrijding extra geld kost. Dat beperkt de veiligheid van de burger. Het IVO-overleg bestaat uit deelnemers met een beleids- en financiële verantwoordelijkheid op bestuurlijk niveau zoals de burgemeester en de wethouders, of op directieniveau, zoals brandweercomman-dant, politiechef en directeur van een woningbouwcorporatie of andere (semi-)overheidsinstellingen.