Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2002/3812
datum
12-11-2002

onderwerp
Vragen van Van Dijke (ChristenUnie) over het failliet gaan van varkensboeren door de MKZ-crisis
TRC 2002/9161

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op vragen gesteld door het lid Van Dijke (ChristenUnie) over het failliet gaan van varkensboeren door de MKZ-crisis.


---
Ja, ik ken het bericht en heb ook een brief hierover ontvangen van de GLTO.

2 en 3 Mijn beoordeling heb ik verwoord in de reactie op de brief van de GLTO (DL. 2002/3713 bijgevoegd).


---
Neen. De meest aangewezen maatregelen van de kant van de overheid zijn voor bedrijven, die nog perspectief hebben, het besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (Bbz) en voor bedrijven die willen stoppen de Wet Inkomensvoorziening voor Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen (IOAZ). De provincies Overijssel en Gelderland hebben in deze geen verantwoordelijkheid en kunnen de restantgelden hier ook niet voor aanwenden.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

dr. C.P. Veerman

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Van Dijke (ChristenUnie) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over het failliet gaan van varkensboeren door de MKZ-crisis. (Ingezonden 25 oktober 2002)

1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat tientallen varkensboeren in Gelderland en Overijssel dit jaar failliet dreigen te gaan door de naweeën van de MKZ-crisis in combinatie met de lage varkensprijzen en het MPA-hormoonschandaal? 1

2
Hoe beoordeelt u het gegeven dat financieel gezonde bedrijven die om die reden niet in aanmerking kwamen voor het MKZ-noodfonds, nu alsnog failliet dreigen te gaan?

3
Wat is uw reactie op het verzoek van de GLTO om de betrokken boeren alsnog steun te verlenen uit het MKZ-noodfonds?

4
Indien geen beroep meer op het noodfonds kan worden gedaan, bent u dan bereid de gedupeerden op een andere manier tegemoet te komen? In hoeverre hebben, naar uw oordeel, de provincies Gelderland en Overijssel hierin een verantwoordelijkheid, gelet op het feit dat het overschot van het MKZ-noodfonds ter financiering van recreatie- en landbouwprojecten is uitgekeerd aan deze provincies?

1 Nederlands Dagblad, 23 oktober jl.

Bijlage:
Reactie op de brief van de GLTO (PDF-formaat, 26 Kb)
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2002/par02354.htm .

---