Provincie Limburg

Tweede Kamer steunt A2-motie

Gezamenlijk Persbericht 12 november 2002
Gemeente Maastricht & Provincie Limburg

Historische dag voor Limburg, grootse gebeurtenis voor Maastricht

De Tweede Kamer heeft vandaag besloten 205 miljoen vrij te maken voor een vervroegde aanleg van de A2-tunnel in Maastricht. Daarmee is de financiering van de tunnel zo goed als rond.

De tunnel plus een aantal noodzakelijke flankerende maatregelen op de A2 en A79 ten noorden van de stad kost 360 miljoen. Maastricht en provincie Limburg betalen respectievelijk 45 en 23 miljoen, waardoor er een vraag aan het Rijk overblijft van 292 miljoen. De begroting van Verkeer en Waterstaat (V&W) biedt pas na 2010 ruimte voor Maastricht. Maar de Tweede Kamer heeft vandaag, bij het aannemen van de motie De Nerée tot Babberich (CDA), besloten om al vóór 2010 205 miljoen ter beschikking te stellen. Het resterende bedrag moet dan in de reguliere V&W-begrotingen na 2010 gevonden worden.

Door de forse eigen bijdrage van de regio ( 68 miljoen) als eerste in te zetten, is het mogelijk om al in 2006 of 2007 met de aanleg te beginnen. Dat hangt onder meer af van de duur van de voorbereidende procedures (MER-studie, Tracé-besluit, inspraak, enz.). Het doorgaande verkeer op de A2/E25 wordt tijdens de bouwperiode twee maal tweebaans afgewikkeld aan beide zijden van de bouwput. Hiervoor moeten 348 woningen worden gesloopt. De tunnel heeft een lengte van 1,8 kilometer. De vrijgekomen ruimte bovengronds wordt gebruikt voor een kwalitatief hoogwaardig herstel van de stedelijke structuur: stadsring, openbaar vervoer, groen, verbanden tussen de twee stadsdelen en woningbouw. Wethouder Aarts (portefeuillehouder voor onder meer de A2): De gemeente zet alles op alles om zo snel mogelijk met die procedures te beginnen. De tunnel kan dan rond 2012 worden opgeleverd.

Uiteraard gaat in Maastricht de vlag in top, zowel op het Stadhuis als bij het Gouvernement. Burgemeester Leers: Dit is een historische dag voor Limburg, en een grootse gebeurtenis voor Maastricht. Na dertig jaar soebatten is er eindelijk concreet zicht op de oplossing van een archaïsche en onleefbare situatie. Het feit dat niet alleen de coalitiepartijen, maar ook vele anderen, waaronder de PvdA voor de motie hebben gestemd, toont aan dat er een brede politieke steun is voor een snelle oplossing. Ik verwacht dan ook niet anders dan dat de regering de motie overneemt, mede gezien haar eigen prioriteit die ze in het regeerakkoord aan de A2-Maastricht heeft gegeven. Balkenende heeft in mei toen nog als lijsttrekker al gezegd dat het A2-probleem snel opgelost moet worden. Die uitspraak is via het regeerakkoord en het convenant dat we in oktober met minister De Boer hebben gesloten nu in een Kamermotie vervat. En daarmee is bewezen dat in de politiek een woord wel degelijk een woord is.

Ook gouverneur Van Voorst tot Voorst en gedeputeerde Vestjens (mobiliteit) van de provincie Limburg onderstrepen het belang van de motie, en benadrukken dat dit bereikt is door de gezamenlijke inspanning van vele partijen. Zij gaan er eveneens van uit dat de regering de motie onvoorwaardelijk uitvoert.
13-11-2002 10:43