Gemeente Amsterdam

Naar menu

Amsterdam gaat armoede te lijf
13 november 2002 - Herbert Raat

Het college van B&W heeft voor volgend jaar ruim 19,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het armoedebeleid.

De afgelopen jaren heeft Amsterdam grote economische voorspoed gekend. Veel mensen kregen werk, huizenprijzen zijn in vier jaar bijna verdubbeld en toch zijn er nog veel Amsterdammers die tegen de armoedegrens aan zitten. Een deel van het beschikbare geld kwam de laatste jaren niet terecht bij de mensen die het nodig hadden.

Voor het college is dit een doorn in het oog, en heeft daarom ingestemd met een voorstel voor de invulling van het armoedebeleid.

De voorstellen zijn onder andere:

* Het voortzetten van de Plusvoorziening in 2003, de geraamde kosten zijn 6.709.000.


* Het uittrekken van 4,3 miljoen voor schuldhulpverlening om Amsterdammers met een schuld zo snel mogelijk uit die problematische situatie te halen.


* Het uittrekken van 475.000 voor de
Contributiekortingsregeling/stichting Jeugdsportfonds. Op dit moment is het voor teveel kinderen, door de slechte financiële thuis, niet mogelijk om lid te worden van een sportvereniging. Door deze kortingsregeling op contributies kunnen de jongeren uit minimahuishoudens ook naar een sportclub. Voor kinderen in de jeugdhulpverlening worden sportkleding en contributie vergoed voor een bedrag van 225,- per kind per jaar.


* Het uittrekken van 714.000 voor rentesubsidie voor leningen door de Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam. Cliënten van de Sociale Dienst die een lening hebben bij de Kredietbank betalen een hoger percentage aan rente dan cliënten die bij de Sociale Dienst zelf een lening hebben. Met deze rentesubsidie worden de rentepercentages gelijk getrokken.


* Een publiciteitscampagne voor de bijzondere bijstand. Doel van de campagne is dat geld dat bij de Sociale Dienst op de plank blijft liggen en bestemd is voor Amsterdammers in de bijzondere bijstand ook bij deze groep terechtkomt. Vooral gezinnen met kinderen hebben tijdens deze campagne prioriteit.


* Om de armoede niet van generatie op generatie te laten overgaan is er 1.607.000 uitgetrokken voor computers voor minimahuishoudens met schoolgaande kinderen. Het budget is ingesteld om de huishoudens te voorzien van computers en daarmee gelijke kansen te garanderen voor iedere leerling in het voortgezet onderwijs. Door de financiële situatie van de minimahuishoudens is het vaak niet mogelijk om een pc aan te schaffen.

"Met al deze maatregelen gaan we de armoede te lijf. We moeten korte metten maken met alle papieren rompslomp en er alles aan doen om het geld daar te krijgen waar het hoort, namelijk bij de minder draagkrachtige Amsterdammers. Daar gaat de formulierenbrigade nog meer bij helpen. Gezinnen met kinderen, waar de armoede extra pijnlijk is, hebben daarbij de allerhoogste prioriteit", aldus wethouder Oudkerk.

De raadsbehandeling is tijdens de begrotingsbehandeling 2003. © Gemeente Amsterdam