LENSINK VAN BERKEL COMM.

Agro-ondernemers plannen bedrijfsoverdracht zorgvuldiger dan M

PERSBERICHT

Agro-ondernemers plannen bedrijfs-
overdracht zorgvuldiger dan MKB

GIBO-onderzoek naar bedrijfsoverdracht in agro-sector en MKB

Arnhem, 13 november 2002 GIBO Accountants en Adviseurs onderzocht de knelpunten bij bedrijfsoverdracht in het MKB en de agro-sector. Tegenover een tekort aan potentiële overname-kandidaten in het MKB staat een overschot aan agrarische ondernemers in spé voor wie onvoldoende levensvatbare bedrijven beschikbaar zijn. Migratie van ondernemerschap van agro naar MKB zou een oplossing zijn, maar dit blijkt in de praktijk lastig door de overheidsregels. Agrarische ondernemers gaan zorgvuldiger om met de verkoop, financiering is het grootste struikelblok in het MKB en het proces van overdracht binnen de familie duurt vele malen langer dan overdracht aan derden.

Jaarlijks worden ruim 20.000 agrarische bedrijven en MKB-ondernemingen overgenomen. In de agrarische sector vindt dat voor 91% plaats binnen de familie, in het MKB is dat percentage 35. Door het krimpen van de agrarische sector ontstaat hier een overschot aan potentiële ondernemers die geen bedrijf kunnen starten of overnemen. In het midden- en kleinbedrijf is de situatie omgekeerd; hier is in vele sectoren juist een tekort aan overnamekandidaten. Deze mismatch was een van de onderwerpen in een landelijk onderzoek onder 1700 ondernemers dat GIBO Groep recentelijk liet uitvoeren door onderzoeksbureau Geelen Consultancy.

Problemen voor sectoroverstijgende bedrijfsoverdracht Een mogelijke oplossing voor de opvolgingsproblematieken in beide sectoren zou de instroom van 'agrarische ondernemers' naar het MKB zijn. Hiervoor blijkt ook de nodige belangstelling, hoewel er tot op heden slechts sporadisch voorbeelden zijn van dergelijke heroriënteringen. De belangrijkste voorwaarde om deze overstap mogelijk te maken, blijkt bij de overheid te liggen. De drempels voor een sectoroverstijgende bedrijfsoverdracht zijn fiscaal, psychologisch en praktisch van aard. Er dient allereerst een versnelling en versoepeling plaats te vinden op het terrein van ruimtelijke ordening voor nieuwe economische activiteiten in het buitengebied. Ook moeten banken, accountantsorganisaties en belangen- en brancheorganisaties elkaar vinden om hun cliënten en achterban beter van dienst te zijn.

Knelpunten bij bedrijfsoverdracht
Agrarische ondernemers plannen hun bedrijfsoverdracht zorgvuldiger. Zo is in een vroeger stadium de opvolger bekend (ook bij niet-familieopvolging) en laat men zich meer en eerder begeleiden door externe deskundigen (75% versus 51%). Zelfs op het punt van de omgang met overgenomen personeel laten agrarische bedrijfsverkopers zich meer begeleiden dan MKB-ondernemers die over het algemeen, meer medewerkers hebben. De belangrijkste knelpunten voor ondernemers die hun bedrijf verkopen zijn:

Midden- en kleinbedrijf

1. financiering van de overdracht

2. omgang met overgenomen personeel

3. belastingtechnische zaken

4. persoonlijke relatie met opvolger

5. wettelijke regelingen, subsidies etc.

Agrarisch

1. wettelijke regelingen, subsidies etc.

2. financiering van de overdracht

3. belastingtechnische zaken

4. verdeling tussen familie

5. persoonlijke relatie met opvolger

Noot voor de redactie,