Vereniging Nederlandse Gemeenten

'Europa moet rapporteren over plan OZB af te schaffen' (13/11/02)

De Europese Assemblée van gemeenten en regios binnen de Raad van Europa (het CLRAE) is gevraagd een rapport uit te brengen over het plan van het kabinet om het particuliere deel van de onroerende zaak belasting (OZB) af te schaffen. Vooral moet worden bezien of dit plan in strijd is met het door Nederland geratificeerde Handvest voor de Lokale Autonomie.

Dit voorstel heeft de Nederlandse afgevaardigde in het CLRAE, Hilbert van Herwijnen, tevens gemeenteraadslid van Tilburg vandaag in Straatsburg gedaan in de vergadering van de Institutionele Commissie. Het komt in deze vorm ook op tafel als het bestuur van het CLRAE overmorgen vergadert.

Van Herwijnen vroeg de aandacht voor een negatieve ontwikkeling in Nederland als het om de financiële autonomie van gemeenten gaat. Afschaffen van de OZB zal de mogelijkheid voor gemeenten wegnemen om eigen projecten te kunnen betalen waarvoor zij geen geld krijgen van de nationale overheid. Zij houdt ontwikkelen van eigen beleid tegen. En dat terwijl er in artikel 9, paragraaf 3 van het Europees Handvest voor Lokale Autonomie staat dat ten minste een deel van de financiële middelen van de lokale autoriteiten dient te worden verkregen uit lokale belastingen en heffingen waarover zij, binnen de grenzen bij de wet gesteld, de bevoegdheid hebben de hoogte vast te stellen.

Van Herwijnen wees er op dat de VNG al eerder heeft verklaard dat de rijksoverheid, als ze geen nieuwe, betekenisvolle lokale belasting mogelijk maakt ter vervanging van de OZB handelt in strijd met het artikel van het Handvest. Compensatie door meer geld in het Gemeentefonds te storten, zoals de voorstanders van afschaffing van de OZB willen is volgens Van Herwijnen geen goede oplossing. In het rapport Frecon van april 1998 wordt immers vastgesteld dat geld dat door de rijksoverheid naar gemeenten wordt doorgesluisd niet kan worden beschouwd als eigen inkomsten van gemeenten. Nu al is berekend dat tenminste 80 Nederlandse gemeenten ernstige financiële problemen zullen ondervinden als ze via het systeem van uitkeringen uit het Gemeentefonds hun geld moeten krijgen in plaats van uit een eigen belastinggebied, waarover in gemeenteraden democratisch kan worden beslist.

Als een volgend kabinet het plan tot afschaffen doorvoert zullen de goede betrekkingen tussen rijksoverheid en gemeenten ernstig kunnen worden beschadigd; het zou ook ingaan tegen het algemene doel om het vertrouwen van burgers te herstellen door gemeenten in staat te stellen eigen verantwoordelijkheden en initiatieven te nemen, aldus Van Herwijnen in Straatsburg.

Den Haag, 13 november 2002

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites