Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 november 2002

Kamervragen van het lid Koenders (PvdA) aan de Staatssecretaris Economische Zaken m.b.t. handelsmissie India


1. Klopt het dat u van 22-26 november een missie van de Nederlandse regering leidt die in het teken staat van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

2. Begin november heeft een delegatie van Bhopal survivors uit India een bezoek gebracht aan diverse politieke partijen en Ministeries in Nederland. Heeft u deze delegatie te woord kunnen staan?
3. Het blijkt dat de giframp in Bhopal na de gasexplosie bij Union Carbide in 1984 voortduurt. Hierdoor worden ook tweede en derde generaties bewoners van de stad dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van de ramp. Zo is onder meer het drinkwater en het fabrieksterrrein zwaar vervuild. Is dit bij u bekend? Is u tevens bekend dat nog steeds kinderen geboren worden met schadelijke gevolgen van het gif?

4. Het vorige kabinet was van mening dat beleid rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen louter gericht kan zijn op het stimuleren van positief gedrag van bedrijven. Is dat ook het beleid van het huidige kabinet? Denkt u dat dit een voldoende garantie is om incidenten als de ramp in Bhopal te voorkomen? Zo niet, wat zal de regering doen om multinationale ondernemingen aansprakelijk te stellen als het wel misgaat?
5. Welke afspraken heeft u gemaakt tijdens de recente World Summit on Sustainable Development over de aansprakelijkheid van multinationale bedrijven voor milieuschade?

6. Vindt u dat DOW Chemicals de aansprakelijkheid voor de voortdurende ramp in Bhopal op zich dient te nemen?

7. Vindt u dat Dow Chemicals met haar weigering om verantwoording te nemen in India een juiste invulling geeft aan het begrip Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

8. In Nederland zou DOW in ieder geval zorgen voor de sanering van de vervuilde bodem en voor een adequate bescherming van omwonenden. In India doet Dow dit niet. Bent u van mening dat het gedrag van DOW Chemicals daarmee een duidelijk voorbeeld is van de dubbele standaarden die gehanteerd worden door multinationale ondernemingen? Vindt u dat Nederlandse bedrijven gebruik mogen maken van dergelijke dubbele standaarden?
9. Hoe gaat u dergelijke dubbele standaarden voorkomen opdat de Nederlandse investeringen in India minimaal aan de huidige Nederlandse wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden en milieu zullen voldoen?

10. Bent u op de hoogte van een initiatief-wetsvoorstel van PvdA en Groen Links om multinationale bedrijven te verplichten om verslag uit te brengen over de milieu- en arbeidsomstandigheden die gepaard gaan met de productie door deze bedrijven in het buitenland? Bent u van plan om wettelijke maatregelen in te voeren als eerste stap om dubbele standaarden te bestrijden en aansprakelijkheid voor milieuschade vast te leggen?
11. Bent u van plan om tijdens uw bezoek aan India een bezoek te brengen aan Bhopal om zelf onderzoek te doen naar de rol van DOW Chemicals bij de voortdurende schade aan mens en milieu ter plekke?
12. Kunt u op basis van uw waarnemingen in India en uw kennis over Bhopal en de rol van DOW Chemicals voor 1 januari aan de Kamer een voorstel sturen over uw plannen om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij in Nederland gevestigde multinationals te regelen? Ziet u daarbij het wetsvoorstel van Koenders/Rabbae als een goede basis?