Partij van de Arbeid

Persverklaring Saskia Noorman-den Uyl

Afgelopen dinsdag 12 november heeft het partijbestuur van de PvdA de kandidatenlijst voor de verkiezingen van de Tweede Kamer op 22 januari 2003. vastgesteld. Mij is daarop de 35ste plaats toegekend. Binnen de huidige prognoses is dit een onverkiesbare plaats. Ik kan niet verhelen dat ik daarover buitengewoon teleurgesteld ben. Ook ik onderschrijf het belang van een goede en sterke fractie. Met een goede mix tussen nieuwkomers en oudgedienden. Met een goede en evenwichtige spreiding van herkenbare kandidaten over het gehele land.

Ik kan niet treden in de overwegingen van de het partijbestuur. Maar ik ben wel zeer verbaasd dat juist ondergetekende die zich als kamerlid met hart en ziel heeft ingezet voor gewone mensen onverkiesbaar is geplaatst. Ik heb dat gedaan uit overtuiging maar ook uit plichtsbesef omdat het juist deze mensen zijn waar de sociaal-democratische beweging uit is voortgekomen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat wij hun belangen ter harte nemen. Ik begrijp dan ook niet waarom mijn inzet om de armoede onder deze groep te bestrijden; het AOW-gat voor grensarbeiders te dichten; om meer geld voor taalonderwijs voor integratie te verkrijgen (ook voor gemeenten buiten de bekende steden); de gemeenten met veel lage inkomens een hoger bedrag te verstrekken uit het gemeentefonds; wordt gehonoreerd met deze plaats op de lijst. Natuurlijk realiseer ik me er veel werk niet zichtbaar is. Dat is nu eenmaal een deel van het werk van een kamerlid. Maar de resultaten mogen er wel zijn. Neem bij voorbeeld het feit dat de uitverkoop van de sociale zekerheid is tegengehouden. Juist in tijden van privatisering is die weer teruggebracht in het publieke domein. Misschien niet zichtbaar maar ik ben er wat trots op en het partijbestuur van de PvdA kan dat ook zijn. Wij hebben als fractie van de PvdA daar echt wat bereikt voor de mensen.

Het zijn allemaal redenen die een verkiesbare plaats zonder meer zouden rechtvaardigen. Maar er is er nog een. Ik heb jaar in jaar uit ervoor gestreden dat mensen met een langdurig laag inkomen nu eindelijk eens een structurele verhoging krijgen op hun smalle inkomen. Mensen die geen enkel perspectief meer hebben op werk door welke trieste reden ook. Het is naar mijn overtuiging zo onrechtvaardig om deze mensen in de steek te laten. En dat is nu het geval. Samen met Willem Vermeend heb ik gewerkt aan een wet hiervoor. Bijna was het gelukt. Deze wet heb ik thans ingediend als initiatiefvoorstel. Ik wil mijn initiatiefvoorstel Lang Laag in de komende periode graag zelf als volksvertegenwoordiger kunnen verdedigen.

Ik ben zo brutaal om een pleidooi voor mij zelf te houden. Ik vraag het congres dan ook om mij op een verkiesbare plaats te zetten. Ik ben dankbaar voor het feit dat mijn pleidooi wordt gesteund door Jan van Zijl (partijbestuurslid), Adri Duivesteijn, Sharon Dijksma, Nebathat Albayrak, Jet Bussemaker, Peter van Heemst, Khadija Arib, Gerrit Valk (voorzitter gewest Noord-Holland PvdA).

Saskia Noorman-den Uyl
telefoon 06 18305879