CDA

Joldersma: Topkwaliteit niets te maken met hoogte collegegeld

Met studenten moet zorgvuldig worden omgesprongen. Zij zijn de dragers van de kenniseconomie van de toekomst. In het hoger onderwijs-veld is grote onrust ontstaan door alle proefballonnen van staatssecretaris Nijs over de bekostiging van dat onderwijs, het collegegeld, de studiestapeling, het onderscheid tussen hbo en wo en de rol van het bedrijfsleven. Nijs is kennelijk meer bezig campagne te voeren dan het strategisch akkoord uit te voeren. Cisca Joldersma, woordvoerder hoger onderwijs bij de CDA-fractie is niet te spreken over de werkwijze van Nijs. "De staatssecretaris zou beter eerst inzicht kunnen geven in wat de kostprijs is van een studiejaar hoger onderwijs voor een student. Pas dan is een zinvolle discussie over bekostiging en collegeld mogelijk". De bezuinigingen noemt het kamerlid fors. Hoe die bezuinigingen te bereiken zijn, kan het best door het hoger onderwijs zelf ingevuld worden, en niet door Nijs worden opgelegd.

Het CDA is voor een brede toegankelijkheid van het hoger onderwijs waarbij de publieke verantwoordelijkheid van de overheid overeind blijft. Collegegeld-differentiatie tussen de ene hogeschool of universiteit en de andere is niet de weg. "Opleidingen moeten zich niet op basis van de prijs onderscheiden, maar op basis van wat zij aan inhoud van de opleiding te bieden hebben. Topkwaliteit heeft niets te maken met de hoogte van collegegeld."

Het CDA wil het onderscheid tussen hbo en wo, alsmede de bijbehorende titulatuur, in stand houden. Duidelijkheid moet de staatssecretaris verschaffen over of en hoe hbo-bachelors kunnen instromen in de wetenschappelijke masters. Die duidelijkheid moet er ook komen over de bekostiging van de masters. Joldersma vindt dat wetenschappelijke masters publiek bekostigd moeten worden. "Een wetenschappelijke opleiding zonder wetenschappelijke master is een halffabrikaat".

Bij de bekostiging van de professionele masters pleit het CDA voor publieke bekostiging alleen wanneer er sprake is van erkende evidente meerwaarde. Dit doet zich voor bij opleidingen die een behoefte in de arbeidsmarkt vervullen, waarin het commerciële opleidingscircuit niet kan voorzien, zoals speciale lerarenopleidingen, kunstopleidingen en opleidingen in de zorg. Selectie op talent is hierbij voor Joldersma geen probleem, maar meer collegegeld wel.

Zij vindt een goede studiebegeleiding in het eerste jaar noodzakelijk: zonder studiebegeleiding geen negatief bindend studie-advies in het eerste jaar.

Joldersma is ingenomen met de inzet van het CDA voor het behoud van de ICES/Kis-gelden voor de kenniseconomie. "Het is zaak dat het kabinet snel met het geld over de brug komt, het tot een echte besteding van de gelden komt en dat het tot concrete resultaten leidt voor de kenniseconomie."

Woordvoerder: Cisca Joldersma tel. 070-3182566 en 06-18305878

Voor verdere informatie: Marianne Fennema tel. 06-51746621