Gemeente Amsterdam

Naar menu

Telonderzoek naar nachtzwervers in Bijlmermeer afgerond 13 november 2002 - Hans Joosten

In en om de hoogbouw van de Bijlmermeer brengen gemiddeld 95 personen de nacht buiten door. Velen van hen zijn in de Bijlmermeer dakloos geworden of belanden meteen, nadat ze dakloos zijn geworden, in de Bijlmermeer. Tweederde van de onderzochten geeft aan steeds in de Bijlmermeer te hebben gebivakkeerd.

De aanzuigende werking van de Bijlmermeer op daklozen in Amsterdam is dus minder groot dan verwacht, zo concluderen Rensen en Deben in een onderzoek naar daklozen die s nachts in en om de hoogbouw van de Bijlmermeer verblijven. Dit onderzoek is in opdracht van de gemeente Amsterdam uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam.

De onderzoekers hebben in drie weken 260 verschillende mensen geteld. Uit het onderzoek blijkt verder dat driekwart van de nachtzwervers al langer dan een jaar zwerft, 20% langer dan 10 jaar. Het leeuwendeel van de nachtzwervers zegt verslaafd te zijn aan harddrugs. Tweederde van hen zegt geen uitkering te hebben. De meeste nachtzwervers werden lopend aangetroffen; slapers werden veelal aangetroffen in de trappenhuizen.

Het onderzoek vond plaats in de eerste helft van 2002 en maakt deel uit van een reeks telonderzoeken die sinds 1995 in Amsterdam zijn gehouden. Uit het telonderzoek van 2001 bleek onder meer dat in de binnenstad gemiddeld 112 mensen buiten sliepen. Het onderzoek naar de situatie in Zuidoost gaat uitsluitend over daklozen die de nacht in dit stadsdeel doorbrengen. De verslaafden die overdag de Bijlmermeer bezoeken om aan drugs te komen of om drugs te verhandelen, en zwervers die de dag in portieken doorbrengen zijn niet in het onderzoek betrokken. Deze groepen maken wel deel uit van de drugsproblematiek in Zuidoost. De onderzoekers hebben tellingen gehouden en mensen ondervraagd.

Wethouder Hannah Belliot (Zorg) vindt vanuit haar verantwoordelijkheid als wethouder dat voor (drugsverslaafde) daklozen in Amsterdam zoveel mogelijk opvang moet worden gevonden, evenals een geschikte dagbesteding. "Ik wil dat dit op de lange termijn goed geregeld wordt, maar ook nu zijn maatregelen noodzakelijk. Uit menselijk oogpunt, want zorg voor deze groep is broodnodig."

De wethouder zal binnenkort in de Raadscommissie Zorg de maatregelen voor de opvang van de groep dak- en thuislozen in de Bijlmermeer en in de binnenstad presenteren. Zo zal de wethouder binnenkort een voorstel aan de gemeenteraad voorleggen om minimaal 500.000 aan bestaande middelen binnen de begroting Zorg te herschikken, zodat geld beschikbaar komt voor het realiseren van laagdrempelige dagactiviteiten voor de groep chronische harddruggebruikers in Zuidoost. Ook heeft wethouder Belliot met het Zorgkantoor afgesproken om gezamenlijk zorgvoorzieningen voor dakloze verslaafden te creëren. Zij bouwt hiermee voort op eerder gemaakte afspraken met het Zorgkantoor waarbij de partijen zijn overeengekomen dat het Zorgkantoor extra zorg financiert voor 105 bestaande bedden in diverse opvangcentra. Daarnaast wil de wethouder op korte termijn met een voorstel komen voor een derde gebruiksruimte in Zuidoost, en om de openingsuren van een van de bestaande de ruimten daar uit te breiden. Tenslotte is wethouder Belliot in overleg met wethouder Oudkerk over extra middelen voor (sociale) activering van verslaafden en daklozen die een uitkering hebben.

Voor de lange termijn wil de wethouder opvang realiseren voor oudere dakloze verslaafden. Hannah Belliot zal vóór de zomer van 2003 de opzet voor het plan voor deze opvang met de Raadscommissie Zorg bespreken en gedetailleerd aangeven hoe de voorziening kan worden gerealiseerd.
© Gemeente Amsterdam