Voedingscentrum
Helpt koffie diabetes te voorkomen?
13 november

Uit één wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat koffie zou helpen diabetes type II te voorkomen. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen. Er is dus nog geen reden grote hoeveelheden koffie te gaan drinken. Dat is zelfs onverstandig omdat de cafeïne in koffie nadelige gevolgen kan hebben. Verstandiger is het een gezond gewicht te handhaven en meer te bewegen.

Al langer is bekend dat dit type diabetes kan worden voorkomen door niet te zwaar te worden en voldoende te bewegen. Dat vermindert bovendien het risico op allerlei andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.

Maximaal vijf kopjes
Vanwege de cafeïne in koffie is het niet verstandig om grote hoeveelheden koffie te gaan drinken om de kans op diabetes te verminderen. Cafeïne kan in grote hoeveelheden nadelige effecten hebben. Daarom raadt het Voedingscentrum mensen die gevoelig zijn voor cafeïne aan zich te beperken tot maximaal vijf kopjes koffie per dag. Dat komt neer op 400 mg cafeïne, als geen andere cafeïnehoudende dranken, zoals cola of thee, worden gedronken.

Verband overgewicht en diabetes
De kans op diabetes type II hangt vooral samen met gewicht en lichaamsbeweging. Overgewicht en een weinig actieve leefstijl bevorderen het ontstaan. Vooral overgewicht is een belangrijke risicofactor. Het aantal mensen met diabetes type II neemt waarschijnlijk zo snel toe vanwege het toenemende aantal dikke mensen. Kwam de ziekte vroeger alleen bij oudere mensen voor, tegenwoordig zijn er ook steeds meer (dikke) kinderen die de ziekte hebben ontwikkeld.

Meer informatie over cafeïne.