Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Preventieprogramma seksualiteit in de psychiatrie

Intimiteit en seksualiteit zijn in veel instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg taboe. De onbespreekbaarheid van seksualiteit vormt een risico voor het optreden en voortbestaan van seksueel geweld. Om dit probleem aan te pakken is van september 2000 tot september 2002 een preventieprogramma Seksualiteit en grenzen in de langdurige psychiatrische zorg ontwikkeld. Bij de totstandkoming van het programma waren drie organisaties betrokken. GGZ Partners Rijnmond-Zuid initieerde en coördineerde het preventieprogramma. Rutgers Nisso Groep verzorgde de ontwikkeling en overdracht van een training aan hulpverleners en cliënten en het Trimbos-instituut voerde een evaluatieonderzoek uit. Het
preventieprogramma is gericht op het voorkomen, signaleren en omgaan met seksueel geweld bij langdurig zorgafhankelijke cliënten. Het programma bestaat uit drie componenten. Er wordt beleid ontwikkeld over de omgang met seksueel geweld binnen de instelling en het faciliteren van gewenste seksualiteit en intimiteit. Daarnaast worden hulpverleners getraind om tekenen van seksueel geweld te signaleren en seksualiteit bespreekbaar te maken met cliënten. Ten derde krijgen cliënten voorlichting over intimiteit, relaties en seksualiteit en leren daarin grenzen te herkennen.
Het programma is uitgevoerd in drie sectoren van de GGZ. Het Delta Psychiatrisch Ziekenhuis nam deel met de gesloten afdeling voor langdurig verblijf, de PameijerKeerkring/RIBW Rijnmond met een unit voor beschermd wonen en de Stichting Hillevliet met het team begeleid zelfstandig wonen.
Het preventieprogramma had voor alle drie de voorzieningen dezelfde opbouw. Rutgers Nisso Groep startte met een Basistraining Seksualiteit voor hulpverleners, leidinggevenden, managers en beleidsmedewerkers. Hierna volgden trainingen voor medewerkers die andere medewerkers gaan trainen (train-de-trainer cursus) en voor medewerkers die cliënten gaan voorlichten (train-de-voorlichter cursus). Uit het evaluatieonderzoek blijkt dat de getrainde medewerkers met name te spreken waren over het informatiegehalte en de manier waarop de trainingen werden gegeven. Enige uitzondering vormde de train-de-voorlichter cursus, die onvoldoende was toegespitst op de doelgroep cliënten in de langdurige psychiatrische zorg. Het draaiboek wordt hierop aangepast. In de uitvoeringsfase zijn de opgeleide trainers en voorlichters in gemengde koppels gestart met het zelfstandig uitvoeren van trainingen voor medewerkers en voorlichting aan cliënten.
De uitvoeringsfase verliep op de gesloten afdeling van Delta PZ en bij het team begeleid wonen van Stichting Hillevliet nogal moeizaam. Belemmeringen waren met name onvoldoende draagvlak bij directie en management, veranderingen binnen de organisatie, personeelsgebrek en het feit dat medewerkers niet tijdig werden uitgeroosterd voor de trainingen. Hierdoor liepen trainingen vertraging op, werden sterk ingekort of zelfs afgelast. Alleen in de beschermende woonvorm van de PameijerKeerkring (RIBW Rijnmond) is de uitvoeringsfase volgens plan verlopen.
Omdat bij twee van de drie organisaties sprake was van een moeizame implementatie worden in het onderzoeksrapport ook tips gegeven voor een succesvolle implementatie van het preventieprogramma. Meer informatie over het programma is verkrijgbaar bij Anke van Dam, Rutgers Nisso Groep, (030) 231 34 31.

Het onderzoeksrapport Seksualiteit en grenzen in de langdurige psychiatrische zorg is te bestellen bij het Trimbos-instituut, tel. (030) 297 11 80. Kostprijs ¤ 9,-, bestelnummer AU0210.
* Nicole van Erp nerp@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11

Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.