Socialistische Partij

Opnieuw actie voor bescherming vossen

13-11-2002 * Voor de tweede keer dit jaar zagen het SP milieualarmteam en de Faunabescherming zich genoodzaakt de 'Vossenvrijstaat' uit te roepen. Teamleider Harry Voss bezette het eilandje in de Haagse Hofvijver uit protest tegen het mogelijk weer toestaan van de vossenjacht.

'Het is absurd dat CDA, VVD en LPF de Flora- en Faunawet op de helling wetten die pas sinds april dit jaar van kracht is', aldus SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen. 'De wet was het resultaat van langdurig en zorgvuldig politiek en maatschappelijk overleg, maar wordt niet goed uitgevoerd en krijgt daarmee geen kans van slagen. Ik heb een aantal moties ingediend om de wet te redden'. Al eerder nam de SP deel aan acties van Faunabescherming die hetzelfde doel hebben.

SP Milieuedetective Harry Voss roeit naar het eilandje in de Haagse Hofvijver om er opnieuw de Vossenvrijstaat uit te roepen

Provincies, jagers en grondbeheerders lijken niet in staat te komen tot zogenaamde faunabeheereenheden en faunabeheerplannen die cruciaal zijn voor een goede uitvoering. De wet moet daarom niet worden aangepast, maar gesteund door krachtig ingrijpen. De SP heeft de regering opgeroepen er op toe te zien dat er voor 1 januari 2003 in alle provincies faunabeheereenheden en faunabeheerplannen zijn. Ook mogen er vanaf heden, tot het moment dat er sprake is van een goed faunabeheerplan, geen ontheffingen voor jacht meer worden afgegeven. Jacht zou alleen moeten mogen indien de provincie fysiek vaststelt dat er sprake is van substantiële schade aan landbouw of gevaar voor de volksgezondheid en er geen alternatieven beschikbaar zijn.

Het uitroepen van de Vossenvrijstaat op het eilandje in de hofvijver door de Faunabescherming en SP diende om kracht bij te zetten aan de oproep van Krista van Velzen gisteren in de Tweede Kamer om de wet niet aan te passen. 'Het is van groot belang dat de mensen die weten waar ze over praten, zoals natuurbeheerders en -beschermers, laten weten dat deze wet de moeite van het redden waard is' aldus Krista van Velzen.

Milieu Alarmteam