Psycho-medisch centrum Parnassia

Persbericht
---

Den Haag, 11 november 2002

Dorestad, een uniek verpleeghuis in de Randstad

Op 14 november 2002 om 15.00 uur vindt de officiële opening plaats van het nieuwe gebouw van verpleeghuis Dorestad aan de Passievruchtstraat 2 in Den Haag. Dorestad is hiermee het eerste verpleeghuis in de Haagse regio dat beschikt over uitsluitend eenpersoonskamers voor alle bewoners. Bouwtechnisch voldoet het nieuwe gebouw aan de eisen op het gebied van veiligheid, hygiëne, comfort en arbo- en milieuregelgeving. Bij de inrichting van de gezamenlijke woonkamers is rekening gehouden met de leefsfeer en persoonlijke wensen van de bewoners.

Eenpersoonskamers, dus privacy In de extramurale afdelingen van het verpleeghuis beschikken de bewoners reeds over eenpersoonskamers. Met het gereed komen van de nieuwbouw hebben nu alle bewoners van het circuit verpleeghuiszorg Dorestad een eigen kamer. Per twee kamers beschikt men over een badkamer met aangepaste douche en toilet. Hiermee is tegemoet gekomen aan de wens van bewoners en familie voor meer privacy.

Veilig en aangenaam woonklimaat De inrichting is geheel afgestemd op de wensen van de bewoners. In de gangen en woonkamers zijn verschillende kleurcombinaties aangebracht. De gezamenlijke woonkamers zijn ingericht naar de achtergronden en persoonlijke wensen van de bewoners, waardoor per huiskamer verschillende leefsferen zijn gecreëerd. De entree van het nieuwe gebouw komt uit in een centrale hal met aangrenzende ontmoetingsruimte. Er is sprake van een veilige, aangename woonomgeving waarbij respect en sfeer het uitgangspunt zijn.

Het nieuwe verpleeghuis is uitgerust met een koelinstallatie, waarmee ook op warme zomerdagen de temperatuur in het gebouw goed te regelen is. Dorestad is één van de eerste verpleeghuizen die hiervoor toestemming heeft gekregen van het College Bouw.

Drie riante binnentuinen Tussen de vleugels van het gebouw liggen drie binnentuinen met vaste plantenbakken, bankjes en pergola's. Het is het doel om iedere tuin een eigen sfeer te geven. Zo komt er een 'zintuigenprikkelende' tuin, die ruimte biedt aan kunstwerken met een hoog 'aaibaarheidsheidsgehalte'. In de 'kijktuin' zal een bonte verzameling bloemen, planten en vlinders te zien zijn. In de 'doe- en pleziertuin' kunnen bewoners zelfstandig of onder begeleiding tuinieren en is ruimte voor ontspanning en amusement. Voor de bewoners was het veelal onmogelijk om zelfstandig naar buiten te gaan. Met de realisatie van de binnentuinen kunnen bewoners op een beschermde manier van de natuur genieten, zowel binnen als buiten.

De tuinen komen tot stand door giften van donateurs, waaronder fondsen die benaderd zijn door Stichting Bloeiend Parnassia.

Verpleeghuis Dorestad is een onderdeel van Parnassia, psycho-medisch centrum.

---


Noot voor de redactie,