Gemeente Eindhoven

Persbericht: 14 november 2002, no. 208

Opdracht stedenbouwkundig ontwerp Strijp naar Rotterdams bureau West 8

Het stedenbouwkundig ontwerpbureau West 8 landscape architects& urban planners uit Rotterdam gaat het voorlopig stedenbouwkundig ontwerp maken voor Strijp S. Dit bedrijventerrein van ongeveer 28 hectare, dat nu nog door Philips in gebruik is, wordt in vijftien jaar omgevormd tot een nieuwe stadswijk voor de 21ste eeuw, waar mensen wonen, werken en genieten. Het voorlopig ontwerp moet op 1 maart 2003 zijn goedgekeurd door de gemeenteraad van Eindhoven.

Het bureau West 8 staat onder leiding van professor ir. Adriaan Geuze die nationaal en internationaal faam verwierf met zijn ontwerpen en projecten waarover hij supervisor was (en is). Professor Geuze zal na vaststelling van het voorlopig stedelijk ontwerp ook op gaan treden als supervisor bij de verdere stedenbouwkundige ontwikkeling van het gebied. Na goedkeuring van het voorlopig ontwerp wordt een definitief ontwerp gemaakt dat eind 2003 gereed is. Parallel hieraan zal de formele start worden gemaakt met het opstellen van het bestemmingsplan. Begin 2005 zal de 1e fase van bouwactiviteiten op Strijp kunnen starten.

De opdracht aan West 8 is verleend door Park Strijp Beheer B.V., een samenwerkings- verband van de gemeente Eindhoven en Koninklijke Volker Wessels Stevin N.V. De gemeenteraad van Eindhoven keurde begin dit jaar de aankoop goed van het bedrijventerrein van Philips voor 140 miljoen euro. Gemeente, Philips en KVWS hadden samen aan professor H. Bakker opdracht verleend voor het opstellen van een masterplan voor het gebied. Dit masterplan was de basis voor de aankoop en de samenwerkingsovereenkomst van gemeente en KVWS. Het voorlopig stedenbouw- kundig ontwerp is een verdere uitwerking van de hoofdlijnen van het masterplan.

West 8 verwierf de opdracht onder meer vanwege de visie op de inrichting van het openbaar gebied in Strijp en de kwaliteit daarvan. Ook de gedachten van West 8 over de relatie met Philipsdorp en de aansluiting op de bebouwing langs de Kastanjelaan vielen in de smaak bij de selectiecommissie. In de visie van West 8 zouden daar, in een variant op de gedachten van het masterplan, ook grondgebonden woningen gerealiseerd kunnen worden. Ideeën over de bebouwing langs de spoorzone anticiperen op toekomstige wetgeving over geluidszonering langs spoorbanen. Ook de visie over een zichtlijn van Strijp T over het hele gebied naar het Philips Stadion achtte de commissie een verdere versterking van het oorspronkelijke masterplan. De opdracht aan West 8 overschrijdt op twee punten de grenzen van het oorspronkelijke planningsgebied. Het stedenbouwkundig ontwerp voor Strijp S dient nadrukkelijk te worden afgestemd met de herontwikkeling van Philipsdorp die over enkele jaren valt te verwachten. Verder zal getracht worden afstemming plaats te laten vinden met de plannen voor Strijp T, ook een vroeger Philipscomplex aan de overkant van de Beukenlaan dat nu voor een deel door derden wordt herontwikkeld.