Gemeente Geldrop


Internetpublicatie, 14 november 2002

CONVENANT GELDROP OUDERENPROOF ONDERTEKEND
DOOR ALLE BELANGHEBBENDEN

Woensdag 13 november hebben alle betrokken partijen het convenant 'Geldrop ouderenproof' ondertekend. Het provinciale project "Ouderenproof "stimuleert ouderen om mee te denken en te praten over het huidige en toekomstige ouderenbeleid in hun gemeente. De ondertekening van het convenant door de Ouderenbonden (Kath. Bond van Ouderen, Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, Philips Vereniging van Gepensioneerden), de Brede Welzijnsinstelling Geldrop-Nuenen, de Provincie Noord Brabant (project vitaal grijs) en de gemeente Geldrop vond plaats in het gemeentehuis van Geldrop. Met de ondertekening van het convenant meldt Geldrop zich officieel aan bij de provincie voor deelname aan dit project.

GEMEENTE EN OUDEREN
De vaststelling van de nota Ouderenbeleid Geldrop, eind 2001, had participatie van ouderen bij de beleidsontwikkeling als uitgangspunt. Om deze participatie tot stand te brengen, werden in de verschillende wijken groepen ouderen benaderd om gedurende een middag hun visie te geven over de voorzieningen en diensten voor ouderen in onze gemeente. Dit leidde tot een notitie waarin een aantal praktische knelpunten werd omschreven; deze notitie wordt als een aanzet gebruikt om te komen tot een integrale visie op de gemeentelijke taken en verantwoordelijkheden ten aanzien van ouderenbeleid.

PROVINCIE EN OUDEREN
Gelijktijdig werd door de provincie Noord Brabant in het kader van 'Vitaal Grijs' een project ontwikkeld onder de titel "Is uw gemeente ouderenproof?" Het project is opgezet om de ouderen en hun organisaties na te laten gaan of hun gemeente 'ouderenproof' is. Dit gebeurt aan de hand van een vaste methodiek van werken en via een vooraf vastgestelde structuur en afspraken. Er worden de ouderen vragen voorgelegd als: Weet u aan welke criteria uw gemeente moet voldoen om op een prettige manier oud te kunnen worden? Weet u wat nodig is op terreinen als wonen, zorg en welzijn om zo zelfstandig mogelijk in uw gemeente te kunnen wonen? "Ouderenproof " is in feite het stimuleren van ouderen om zelf mee te denken en te praten over ouderenbeleid in hun gemeente, met name over hun eigen leefomgeving.

SUBSIDIE
Het project wordt door de provincie Noord-Brabant ondersteund met een subsidie -50% van de gemaakte kosten- en inhoudelijke ondersteuning door zogenaamde ouderenambassadeurs die adviseren en het proces kunnen begeleiden. Voorwaarde hierbij is, dat de gemeente instemt met deze aanpak en een deel van de kosten wil betalen. Inmiddels is een projectgroep gestart waarin naast BOOG (Belangen Organisatie Ouderen Geldrop) en de BWI de gemeente vertegenwoordigd is.

AANMELDING
De belangstelling voor deelname aan het project, was inmiddels via een principeverzoek aan de provincie, kenbaar gemaakt. Voor de definitieve aanmelding bij de provincie is een formeel af te sluiten convenant noodzakelijk, waarbij de betrokken partijen hun afspraken over de aanpak en intenties vastleggen. Dit gebeurde woensdagmiddag.